artikel

Tal van primeurs op Intermat (deel 1)

Ondernemen

Tal van primeurs op Intermat (deel 1)

Standhouders van Intermat onthalen de bezoekers binnenkort op talrijke primeurs. Fonkelnieuwe machines, nieuwe motoren, nieuwe tiltrotators; het is te veel om op te noemen. BouwMachines brengt in twee etappes een overzicht. Vandaag deel 1.

Tobroco-Giant showt wereldprimeurs

Tobroco-Giant neemt voor het eerst deel aan Intermat en belooft twee wereldprimeurs mee te nemen naar Parijs. Centraal op de stand staat de G4500 X-TRA, een wiellader in de 4,5 tons klasse met laag voorframe voor extra hefvermogen.

Met de komst van de G4500 X-TRA is de G4500 serie compleet, nadat in november vorig jaar de G4500 en G4500 TELE werden geïntroduceerd. Het X-TRA model is specifiek ontwikkeld voor het zware werkzaamheden binnen de constructie en het grondverzet. Afhankelijk van de opties heeft een G4500 X-TRA een bedrijfsgewicht tussen de 4.400 en 5.200 kg. Het is voor Tobroco-Giant de eerste wiellader in de 4,5 tons klasse.

De tweede primeur is een 25 pk versie van de nieuwe skidsteer laders, de SK252D. Vanwege de compacte afmetingen kan de skidsteer op plaatsen komen waar andere machines niet kunnen komen. Zo kunnen banden op locatie verwisseld worden en is er een machinebreedte tussen 76 en 110 centimeter te realiseren. De SK252D heeft een eigen gewicht van 810 kg. Dankzij de compacte afmetingen is de machine in een gebouw te gebruiken om te breken, slopen en materialen aan en af te voeren.

Eerste elektrische graafmachine van Wacker Neuson

Wacker Neuson trekt in Parijs het doek van de eerste volledige elektrische minigraafmachine. De EZ17e kan volledig op accu draaien, maar ook op het lichtnet worden aangesloten. Dit maakt de machine volgens Wacker Neuson ideaal voor werken in een omgeving waar emissies en lawaai tot een minimum beperkt moeten worden.

De hydraulische functies van de binnendraaier doen volgens de fabrikant niet onder voor die van het conventionele dieselmodel. De lithium-ion accu, waarmee moeiteloos een volle werkdag kan worden gewerkt, heeft een plek gekregen in het bestaande motorcompartiment. ’s Nachts kan de accu dan via het lichtnet worden opgeladen. Via hoogspanningsstroom bedraagt de oplaadtijd een vier uur.

De EZ17e mini komt volgend jaar op de markt.

Rototilt komt met R2 tiltrotator

Rototilt showt tijdens Intermat voor het eerst de R2 tiltrotator, die de RT20B vervangt. Kenmerkend voor dit draaikantelstuk, dat geschikt is voor machines tussen 3 en 6,5 ton, is de verbeterende opbreekkracht. De R2 tiltrotator is voorzien van het zogenaamde Innovative Control System. Met het bijgeleverde display kunne machinisten opties eenvoudig aanpassen en krijgen zij een beter overzicht van het tilrotator systeem. SecureLock, het geïntegreerde beveiligingssysteem van Rototilt dat ervoor zorgt dat uitrustingsstukken altijd op de juiste wijze aangekoppeld worden.

Verder breidt Rototilt de serie snelwissels uit met de nieuwe modellen S40, S45 en S50. De snelwissels kunnen ook worden voorzien van SecureLock. Afgelopen jaar lanceerde Rototilt al de S60 en S70 snelwissels.

Zware hamers van Montabert

Montabert introduceert op Intermat twee nieuwe hamers: de V6000 en V7000. De 6 ton wegende V6000 is geschikt voor machines tussen 58 en 85 ton. De V7000, eigen gewicht 7 ton, kan worden gemonteerd aan machines tussen 75 en 120 ton. Net als veel andere hamers uit de Montabert range kunnen de V6000 en V7000 hun slagkracht aanpassen aan de hardheid van het gesteente.

Nieuwe features van deze twee hamers zijn onder meer het dubbele smeersysteem. Bij de ontwikkeling is bijzondere aandacht gegaan naar het reduceren van geluid. Slijtageonderdelen zijn zo ontworpen dat deze eenvoudig zijn te vervangen.

Bobcat brengt Stage V minigraafmachines naar Parijs

Bobcat neemt nieuwe modellen minigraafmachines mee naar de Intermat, die voldoen aan de komende Stage V emissie-eisen. De fabrikant belooft machinisten meer comfort en een betere en soepeler bediening. Het design wordt ‘baanbrekend’ genoemd.

In de klasse 2 tot 3 ton brengt Bobcat de E26, E27 en E27z, met gewichten van respectievelijk 2.560, 2.610 en 2.700 kg. Bobcat roemt de stabiliteit van deze machines. De E26 is specifiek ontwikkeld voor de verhuurmarkt. De E27z is een binnendraaier en vervangt de oude E26. In de klasse van 3 tot 4 ton heeft Bobcat de E34 en E35z ontwikkeld om het productaanbod in deze categorie compacte graafmachines verder uit te breiden.

Verder is op de stand van Bobcat onder meer de eind 2017 geïntroduceerde TL30.70 verreiker te zien. Deze machine heeft een maximaal hefvermogen van 3 ton en een maximale hefhoogte van bijna 7 meter.

Yanmar focust op mobiele graafmachines en wielladers

Yanmar vraagt tijdens Intermat speciale aandacht voor de nieuwe range compacte mobiele graafmachines en wielladers. De Japanse machinebouwer heeft deze machines aan het portfolio toegevoegd na de overname van Terex Compact Germany.

De lijn mobiele graafmachines bestaat uit drie modellen: B75W (7.400 kg), B95W (9.100 kg) en B110W (11.000 kg). Deze machines kenmerken zich volgens Yanmar door een hoge mate van comfort voor de machinist, een grote stabiliteit, een hoge productiviteit en eenvoudig onderhoud.

De wielladerrange omvat vier nieuwe modellen, met bedrijfsgewichten tussen 4.900 en 7.000 kg. De machines hebben Deutz motoren meegekregen, met vermogens tussen 45 en 74,4 kW. Snelle werkcycli, een laag brandstofverbruik en innovatieve technologieën typeren volgens Yanmar deze compacte wielladers.

Mecalac zet in op 100% elektrisch

Mecalac won dit jaar met de E12, een volledig elektrische graafmachine op banden, één van de Intermat Innovation Awards. De machine heeft een accucapaciteit van 146 kWh, goed voor acht uur draaien. Het accupakket, achterop ingebouwd, draagt bij aan de stabiliteit van de machine. Het opladen van de accu vergt een 6 à 7 uur. De LiFePO4 batterij ( lithium ijzer fosfaat) kent volgens Mecalac een drie keer langere levensduur dan standaardaccu’s.

De E12 heeft twee elektromotoren. Eén drijft de aandrijfas aan, de ander bedient een elektrische pomp. Deze circuits zijn gescheiden. De transmissie is volledig automatisch; de machinist hoeft nooit te schakelen. De Mecalac E12 weeg 11 ton.

De machine wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens Intermat en is leverbaar vanaf 2019.

Kleemann MC 120 Z Pro kaakbreker maakt debuut in Parijs

Kleemann, onderdeel van de Wirtgen Group, komt met drie breek- en zeefinstallaties naar Intermat. De MC 120 Z Pro kaakbreker debuteert in Parijs. Verder staan op de stand de Mobirex MR 110 Z EVO2 rotorbreker en de MS 952 EVO mobiele zeefinstallatie. De machines uit de PRO serie en de Mobirex MR EVO serie hebben een nieuwe bedieningsconsole, genaamd Spective. Het 12 inch touchscherm hanteert begrijpelijke symbolen die alle machinefuncties duidelijk weergeven. De bediening is volgens Kleemann te vergelijken met die van een mobiele telefoon.

Wereldpremière voor HAMM GRW 280i bandenwals met Easy Drive

De bandenwals GRW 280i van HAMM maakt zijn werelddebuut op Intermat. Het is de eerste bandenwals met Stage IV motor die is voorzien van het Easy Drive-concept. De bediening van de 10,4 ton zware machine is eenvoudig dankzij slechts een klein aantal, duidelijke schakelaars. In HAMM tandemwalsen, verdichtingswalsen en bandenwalsen met Easy Drive zitten bedieningselementen met identieke functies altijd op dezelfde plek. Dit moet leiden tot een verbeterde efficiency, omdat machinisten zo eenvoudiger kunnen overstappen van de ene HAMM wals naar de andere zonder dat een gewenningsperiode nodig is.

Vernieuwde Keestrack R3/R3e beleeft wereldpremière

Keestrack presenteert op Intermat de vernieuwde R3/R3e rupsmobiele percussiebreker. De R3 is diesel-hydraulisch, de R3e is de hybride versie met diesel-elektrische aandrijving en volledig elektrische plug-in op netstroom. De 30-tons machine heeft een nieuw design meegekregen; dankzij breed openende deuren is de toegang voor onderhoud vereenvoudigd.

De Keestrack R3e heeft een Stage IV Volvo dieselmotor met een vermogen van 235 kW en een generator van 300 kVA. Optioneel kan de breker worden aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 132 kW of 160 kW. De voeding van alle hydraulische componenten wordt geleverd door een 45 kW elektromotor met twee aangesloten Load-Sensing pompen. De R3e kan dankzij een plug-inconnector ook volledig elektrisch draaien op net- of hulpgeneratorstroom.

Manitowoc weer present op Intermat

Manitowoc is, na twee edities van Intermat te hebben overgeslagen, in 2018 weer aanwezig op de vakbeurs. De onderneming grijpt Intermat aan om het 90-jarig bestaan van Potain torenkranen te vieren. De Potain torenkranen nemen dan ook een belangrijke plaats in op de stand van Manitowoc, waaronder de Hup snelmontagekraan en de MDT 389.

De Potain MDT 389 is leverbaar in twee versies: één heeft een maximum capaciteit van 12 ton en de ander van 16 ton. Beide beschikken over een jib van maximaal 75 meter; de 12 tons versie kan aan het uiteinde maximaal 3,4 ton hijsen, voor de 16 tons versie is dat 3,3 ton. Het Crane Control System (CCS) waarmee de Potain MDT 389 is uitgerust staat volgens Manitowoc garant voor meer comfort, flexibiliteit en betere ergonomie. CCS verkort bovendien de opbouwtijd van de torenkraan.

Case trekt de aandacht met CX750D

De stand van Case is opgedeeld in de segmenten wegenbouw, stedelijke bouw, recycling en mijnbouw. De machines die Case laat zien, zijn voor het merendeel het afgelopen jaar geïntroduceerd. Aandachtstrekker is de CX750D rupsgraafmachine, de grootste uit de range van Case. Als de ruimte beperkt is, is de CS145D SR dankzij de kleine draaicirkel volgens Case de ideale machine. Verder is op de stand plek gereserveerd voor de in 2017 gelanceerde C-serie minigraafmachines en de G-serie wielladers die vorig jaar beloond werd met de Good Design Award.

Bezoekers kunnen tijdens Intermat de machines zelf ervaren bij het Case Customer Centre Paris, vlak bij het beursterrein van Intermat. Shuttlebussen brengen geïnteresseerden naar het testterrein waar zo’n 40 Case machines kunnen worden uitgeprobeerd.

Volvo showt prijswinnende EX2 elektrische graafmachine

Volvo Construction Equipment presenteert zich op een stand van 4.800 m2, samen met zusterbedrijven Volvo Trucks, Volvo Penta en Volvo Financial Services. De Zweedse fabrikant neemt tal van machines mee naar Parijs, waaronder de EWR170E semi-binnendraaier op banden, de ECR355E semi-binnendraaier op rupsen, de SD160B grondverdichter en de EW240E MH overslagmachine.
Volvo CE showt ook de EX2. Deze compacte graafmachine werkt volledig elektrisch. De EX2, vooralsnog enkel een conceptmachine, is door de beursorganisatie beloond met een Intermat Innovation Award.

Vierwielbestuurde wiellader van Kramer

Kramer, onderdeel van de Wacker Neuson Group, komt met de nieuwe 8155 wiellader. Het is het eerste model met vierwielaandrijving in de 9-tons klasse. De topsnelheid van de machine is 40 km/uur; door het toerental automatisch terug te brengen wordt extra brandstof bespaard. Verdere informatie over de machine wilde Kramer voorafgaand aan de beurs nog niet prijsgeven.

Naast de 8155 wiellader staan op de stand van Wacker Neuson ook twee nieuwe modellen graafmachines in de 3,5 ton klasse.

Première voor Liebherr A914 Litronic mobiele graafmachine

De Liebherr A914 Litronic graafmachine op banden maakt zijn debuut op Intermat. De machine, eigen gewicht 14,9-17,2 ton, is uitgerust met een Liebherr D924 dieselmotor met een vermogen van 105 kW. De Stage IV uitstootnormen worden gerealiseerd door SCR (selectieve katalytische reductie) in combinatie met AdBlue. Een partikelfilter is niet nodig, maar kan wel worden gemonteerd als de omstandigheden daarom vragen. Het Liebherr Power Efficiency (LPE) systeem staat volgens de fabrikant garant voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik.

Bij het ontwerp van de nieuwe cabine is vooral aandacht uitgegaan naar veiligheid en comfort. De nieuwe opklapbare armconsole vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Grote ramen bieden goed zicht en de standaard camera’s op de achterzijde en zijkanten van de machine vergroten de veiligheid.

HAMM presenteert nieuwe hybride tandemwals

HAMM showt in Parijs de nieuwe HD+ 90i PH tandemwals met hydraulische hybride aandrijving. De techniek van HAMM combineert een conventionele verbrandingsmotor met een hydraulische accumulator. Het hydraulisch systeem fungeert als een hulpaandrijving en komt in actie als extra kracht vereist is. Dankzij deze technologie kan de wals toe met een kleinere dieselmotor. De HD+ 90i PH heeft een motorvermogen van 55,4 kW, terwijl de conventionele versie van deze wals een 85 kW krachtbron heeft. De kleinere motor behoeft geen SCR-uitlaatgasnabehandeling en dus ook geen AdBlue. D 9 tons hybride tandemwals is afgelopen jaar op diverse trajecten getest en volgens HAMM enthousiast ontvangen. Een goede verdichtingsgraad, minder geluid en een lager brandstofverbruik werden in de evaluaties door de testbedrijven veelvuldig als pluspunten genoemd.

Liebherr vergroot werkbereik van 172 EC-B8 flat-top kraan

Op Intermat staat vernieuwde Liebherr 172 EC-B 8 Litronic flat-top kraan. De jib van de kraan is verlengd tot 62,5 meter. Aan het eind van de jib kan de torenkraan nog 1.800 kg hijsen. De maximum hijscapaciteit bedraagt 8.000 kg.

In Parijs is de vernieuwde 172 EC-B 8 opgebouwd op het nieuwe 16 EC torensysteem. Dit compacte systeem omvat de 16 EC 160 en de 16 EC 240 torens, waarbij het eerste cijfer staat voor de externe maten 1,60 x 1,60 m en het tweede cijfer de meter-ton specificeert.

Op de stand showt Liebherr ook de LiUP machinistenlift. Met deze lift, die zich volledig beweegt in de toren en werkt op een lithium-ionen accu, kan de machinist veilig naar boven en naar beneden. IN Nederland zijn inmiddels een aantal Liebherr torenkranen uitgerust met de LiUP machinistenlift.

Nieuwe modellen SH-verreikers van Magni

Magni brengt in Parijs de nieuwe modellen van de SH-serie verreikers voor het voetlicht. Kenmerkend zijn de verbeterde liftcapaciteiten, terwijl de machines toch compact zijn gebleven. Voor het eerst te zien in Europa is de RTH 6.46 SH roterende verreiker. Dit model heeft op 46 meter een capaciteit van 2,5 ton. Blikvanger op de stand is ook de RTH 8.25 SH, volgens Magni de roterende verreiker met de grootste capaciteit ter wereld. De machine kan 5,3 ton tillen op 25 meter hoogte.

Verder brengt Magni een range schaarhoogwerkers mee naar Parijs, een resultaat van de samenwerking die Magni in 2016 aanging met de Chinese producent Zhejiang Dingli Machinery.

Kobelco-sloopmachine met 24 meter giek

Kobelco Construction Machinery Europe neemt 16 machines mee naar Intermat Parijs, waaronder de SK400DLC-10 sloopmachine met 24 meter giek. De machine is een doorontwikkeling van de SK400DLC-9 die in 2016 zijn debuut maakte op de Bauma München. De sloopmachines van Kobelco zijn uitgevoerd met het NEXT-systeem, voor snel aan- en afkoppelen van giekdelen voor slopen op grote hoogte en het ontmantelen van funderingen.

Een andere aandachtstrekker op de stand is de SK210HLC-10, een hybride 20-tons graafmachine. De machine wordt aangedreven door een 25 kW elektromotor en een Stage IV Hino turbodiesel. Kobelco claimt een verbruiksreductie ten opzichte van de conventionele SK210LC-10 met 12,3%.

Volgende week het tweede en laatste deel van het Intermat-overzicht, met opnieuw veel primeurs en noviteiten.

Gratis met BouwMachines naar Intermat

Intermat 2018, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur, wordt gehouden van 23 tot en met 28 april in Parijs. De vakbeurs is georganiseerd rondom de vier beurssegmenten Grondverzet & Sloopwerkzaamheden, Wegen, Materialen & Fundering, Bouw & Betonsector en Lifting, Handling & Transport.

Lezers van BouwMachines en bezoekers van onze website komen in aanmerking voor een gratis toegangskaart voor Intermat.
Registreer hier gratis

Reageer op dit artikel