artikel

BouwMachines jaaroverzicht 2017 deel 2

Ondernemen

Tal van innovaties zagen in 2017 het levenslicht en nieuwe trends kondigden zich het afgelopen jaar aan. In de eerste week van 2018 kijken we nog één keer terug, met een selectie uit alle moois waarover BouwMachines het afgelopen jaar berichtte.

BouwMachines jaaroverzicht 2017 deel 2
BouwMachines jaaroverzicht

Mecalac presenteert MWR-kwartet

Mecalac trok afgelopen voorjaar officieel het doek van de MWR-serie. De vier modellen tussen de 7 en 15 ton zijn het best te typeren als een handige kruising tussen een verreiker en een mobiele kraan. De engineers van Mecalac wilden in de MWR machines de plussen van een banden- en een rupskraan met elkaar verenigen. Zo moest de nieuwe MWR de wendbaarheid en mobiliteit van mobiel hebben en tegelijk zo stabiel en terreinvaardig zijn als een rupsmachine. Het ei van Columbus werd gevonden in een bovenwagen die 20% dichter bij de grond zit als bij een normale graafmachine. Het wachten is op de eerste MWR in Nederland; dan kan BouwMachines de machine aan een praktijktest onderwerpen.

De grote BouwMachines 8×8 kippertest

BouwMachines onderwierp zes 8×8 kippertrucks aan een test. Bodemvrijheid, oploophoek, instap, interieur, wendbaarheid en de verdeling van de last over de assen zijn in kaart gebracht. Vanzelfsprekend zijn ook alle trucks zowel in het terrein als op de weg aan de tand gevoeld. BouwMachines zet de plussen en minnen van alle deelnemers op een rij.

Uit de kluiten gewassen Hitachi ZX890LCR-6

Vlasman kocht een volledig gemodificeerde Hitachi ZX890LCR-6, die in de zwaarst mogelijke configuratie maar liefst 162 ton op de weegschaal brengt. Het bedrijf dacht al langer na over de aanschaf van een sloopmachine in het zware segment. Eind 2016 hakte het bedrijf definitief de knoop door, toen het van Strukton de opdracht kreeg voor het slopen van de oude aanlanding van de Noorderbrug in Maastricht. BouwMachines zag de imposante machine aan het werk in de Limburgse hoofdstad en deed verslag in de septembereditie.

Graafmachine wordt slimme databank

Met de lancering van drie nieuwe graafmachines in oktober in Málaga kondigt Caterpillar een ‘revolutie’ aan. Bouwmachines zijn hard op weg om volwaardige databanken te worden. Dit gaat leiden tot grote kostenbesparingen, belooft Cat. Materieel wordt steeds slimmer; via aan boord geïnstalleerde sensoren en software kan een schat aan data worden verzameld. Deze data moet bedrijven gaan helpen om zo efficiënt mogelijk te werken en om meer grip te krijgen op de kosten. Wat betreft de drie nieuwe modellen rupsgraafmachines – de 320, 323 en 320-GC – belooft Cat 45 procent meer efficiency, 25 procent minder brandstofverbruik en 15 procent lagere onderhoudskosten ten opzichte van de voorgangers uit de F-serie.

Automatische snelwissel wordt booming

De verkochte aantallen snelwissels met automatische oliekoppeling zijn nog niet spectaculair, maar dat gaan ze volgens de importeurs wel worden. Steeds meer grote sloopmachines worden ermee uitgerust, maar ook op lichtere machines verschijnen ze. Nieuwe spelers zwengelen de markt aan. BouwMachines maakte in november een rondje langs de belangrijkste spelers in de markt om te zien wat zij in de aanbieding hebben.

Lees hier deel 1 van ons jaaroverzicht.

Foto's

Reageer op dit artikel