artikel

Intelligente machines bieden ondernemers volop kansen

Ondernemen

De opmars van intelligente machines voltrekt zich in hoog tempo. Met alle kansen van dien voor ondernemers. ‘Je moet je niet afvragen wat het kost, je moet kijken wat het oplevert’, meent Patrick Schothuis, Country Manager Nederland bij de BIA Group. 

Intelligente machines bieden ondernemers volop kansen
Patrick Schothuis, Country Manager Nederland bij de BIA Group: ‘Je zult altijd een machinist nodig hebben, maar zijn rol verandert wel.’

Intelligente machines komen uitgebreid aan bod tijdens de BouwMachines Kennisdag, op 6 december 2017 op het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Patrick Schothuis van BIA Group spreekt tijdens de BouwMachines Kennisdag over Intelligent Machine Control, kortweg iMC. ‘Intelligente graafmachines, bulldozers en hybride machines. Dat klinkt misschien heel futuristisch, maar het is de realiteit van vandaag. En de ontwikkelingen gaan snel. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we onze grondverzetwereld over vijf jaar niet meer terug kennen.’

Samen met Komatsu is BIA vier jaar bezig met iMC. ‘De technologie heeft zich bewezen’, meent Schothuis. ‘De bulldozermarkt was aan het inzakken, doordat veel machinisten met pensioen gingen en er geen nieuwe aanwas kwam. Dan kan je het wel met wielladers gaan proberen, maar een wiellader is geen bulldozer. Voor een goede machinist op een graafmachine  of wiellader is het niet vanzelfsprekend om even gaan dozeren. Dankzij iMC is dit wél mogelijk geworden. Met ondersteuning van de technologie kan een graafmachine- of wielladermachinist prima draaien op een bulldozer.’

Intelligente machines vragen andere competenties

Schothuis spreekt over computers op wielen en rupsen. ‘Ondersteunende functies worden meer en meer sturend en controlerend.’ Dit vraagt ook andere competenties van de machinist. ‘Vroeger moest een machinist weten hoe de motor werkt, of moest hij de verhoudingen van het rijwerk kennen. Nu is hij veel meer bezig met besturing en controle. De machine kan op kantoor worden geprogrammeerd voor het werk dat moet worden gedaan. De machinist houdt de omgevingsfactoren in de gaten. Gaat het stortregenen? Dan gaat het afgraven van dat taludje net even iets anders. Of komt er iemand in zijn draaiveld? Oppassen. Daarom zul je altijd een machinist nodig hebben.’

Over vijf jaar kennen we het grondverzet niet meer terug

Winst voor de ondernemer

De winst voor de ondernemer zit hem in de beheersbaarheid van en het inzicht in arbeids- en bedrijfsprocessen, betoogt Schothuis. Concreet leidt dit tot besparing van brandstof, CO2-reductie, minder onderhoudskosten en vooral efficiënter werken. ‘iMC triggert je eigen intelligentie. Je vraagt je af: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Je gaat veel meer kijken vanuit de cyclus. Wat heb ik nodig om optimaal te kunnen werken?’

Nul onderhoud met een miljoen draaiuren

De resultaten van de hybride Komatsu-machines, die niet met een accu, maar met een ondersteunende capasitor zijn uitgerust, zijn volgens Schothuis intussen verbluffend. ‘In Europa heeft Komatsu 500 hybride machines lopen met inmiddels een miljoen draaiuren op de teller, zonder enig onderhoud op het hybride systeem. Let wel: núl onderhoud. De besparing op brandstof ligt tussen de 20 en 30 procent, dus reken maar uit.’

Op deze manier moet ook naar de huidige ontwikkelingen worden gekeken, meent Schothuis. ‘Nederlanders staan bekend als innovatief en ondernemend. Maar de eerste vraag die altijd worden gesteld, is: wat kost het? Ik denk dat je moet vragen wat het oplevert. En dat is veel meer dan je denkt.’

PROGRAMMA KENNISDAG

BouwMachines en de BMWT houden op woensdag 6 december een kennisdag met als thema: ‘Geld verdienen met duurzaamheid’. Tijdens deze dag wordt gekeken naar concrete mogelijkheden om kosten te besparen, of inkomsten te genereren, door zorgvuldig om te gaan met de drie M’s. Oftewel: wees zuinig op de mens, de machine en het milieu.

Brandstofbesparing is cruciaal voor duurzaam werken. Traxx geeft u tijdens de BouwMachines Kennisdag concrete handvatten voor brandstofbesparing.De kennisdag wordt op woensdag 6 december gehouden op het Bouw- & Infrapark in Harderwijk. Vanaf 09.30 uur zijn de ontvangst en registratie. Het programma begint om 10.15 uur.
De op dit moment bekende sprekers zijn: Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Marc Engels (Volvo), Bramske van Beijma (BAM), Patrick Schothuis (BIA Group), Bart de Keuster (Traxx Diesel), Joost Keizer (a.s.r), Sytze Kloosterman (SOMA Bedrijfsopleidingen) en Albert Lusseveld (BMWT).
Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer: elektrificering, intelligente machines, alternatieve brandstoffen, het voorkomen van ziekteverzuim, Het Nieuwe Draaien en brandstofbesparende diesel.

Meer informatie en aanmelden: www.bouwmachineskennisdag.nl

Reageer op dit artikel