artikel

Koningin Máxima bezoekt Tobroco Machines

Ondernemen

Hoog bezoek vandaag voor Tobroco Machines in Oisterwijk. Koningin Maximá brengt een werkbezoek aan de producent van Giant machines. Directeur Toine Brock leidt de koningin rond en vertelt honderduit over het ontstaan van het bedrijf, het productieproces en zijn plannen voor de toekomst.

Koningin Máxima bezoekt Tobroco Machines
© Fotopersburo Bert Jansen

Maanden van voorbereidingen gingen vooraf aan het bijzondere bezoek. Zo’n twee uur voordat de koningin verwacht wordt, slaan de zenuwen bij Tobroco-directeur Toine Brock toch wel toe. ‘We leiden hier regelmatige groepen rond, maar de koningin op bezoek dat is toch wel van een andere orde.’

De koningin komt langs, omdat Tobroco vorig jaar de Koning Willem I prijs won. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.  De ondernemingsprijs beloont durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.

 

Eerste Giant kniklader

Durf, daadkracht en doorzettingsvermogen kan Toine Brock niet ontzegd worden. In 1996 startte hij in een oude varkensstal op het erf van zijn ouders met de constructie van landbouwmachines. In 2001 bouwde hij zijn eerste Giant kniklader.

Inmiddels worden in Oisterwijk jaarlijks 3.000 machines gebouwd, in 2020 moet dit aantal gegroeid zijn naar 4.500 machines. De productielocatie in Oisterwijk wordt daarvoor komend jaar flink uitgebreid. Door innovatieve technieken, waaronder een volautomatisch magazijn en nieuwe productielijnen, kan de capaciteit omhoog.

 

Nieuw 50+ serie

De in ontwikkeling zijnde 50+ serie Giant machines moeten een toonbeeld worden van duurzaamheid. De nieuw machines, die in november gepresenteerd worden op Agritechnica in Hannover en vanaf volgend jaar leverbaar zullen zijn, kunnen niet alleen worden voorzien van een dieselmotor (Stage V), maar zijn desgewenst ook te verkrijgen met LPG en benzine aandrijving.

Tobroco Koningin Maximá

Tobroco opende vorig jaar een ontwikkelingscentrum om prototypes te bouwen en te testen.

In het vorig jaar geopende testcentrum van Tobroco maakt koningin Máxima kennis met een prototype van machine uit de nieuwe 50+ serie. Ze luistert aandachtig naar de uitleg van de engineers.

 

Veiligheidsvestje aan

Daarna volgt een rondgang langs de productielijn, waarbij ook de koningin een veiligheidshesje aan moet. Bijzonder is dat de productie in de fabriekshal plaatsvindt op twee verdiepingen. ‘Door creatief om te gaan met de beschikbare ruimte is het mogelijk om de capaciteit te vergroten, kwaliteit hoog te houden en competitief te blijven in prijs’, stelt Tobroco. Ook de nieuwe fabriekshal die volgend jaar gebouwd gaat worden, zal bestaan uit meerdere verdiepingen.

Tobroco Koningin Maximá

Na een demonstratie op het buitenterrein staat het voltallige personeel van Tobroco al te wachten voor een groepsfoto met de koningin. Máxima schuift, samen met Toine Brock en zijn vrouw Caroline, lachend aan. Nog een laatste woordje en dan is het hoge bezoek al weer voorbij. ‘Poe, dat is allemaal fantastisch verlopen’, stelt een stralende Toine Brock tevreden vast.

 

Lees in de juni-editie van BouwMachines alles over het bezoek van koningin Máxima aan Tobroco Machines. Nog geen abonnee? Neem nu een proefabonnement voor slechts 25 euro.

Foto's

Reageer op dit artikel