video

VIDEO | Scania AXL: een volledig autonome concepttruck zonder cabine

Materieel

VIDEO | Scania AXL: een volledig autonome concepttruck zonder cabine

Scania heeft een autonome concepttruck aangekondigd. De zelfrijdende Scania AXL heeft geen cabine.

De verbrandingsmotor in de Scania AXL maakt gebruik van biobrandstof. De traditionele chauffeurscabine is vervangen door een intelligente frontmodule. 

In verschillende sectoren wordt ernaar gestreefd om transporttaken te stroomlijnen en verder te verduurzamen; zelfrijdende voertuigen zouden dan een optie kunnen zijn. Bijvoorbeeld in mijnen en op grote, afgesloten bouwplaatsen zouden geschikt zijn om te dienen als pilotproject voor zelfrijdende trucks. 

‘Met de concepttruck zetten we een belangrijke stap in de richting van intelligente toekomstige transportsystemen. Zelfrijdende trucks zullen een belangrijke rol gaan spelen’, aldus Henrik Henriksson, voorzitter en CEO van Scania. ‘We blijven nieuwe concepten ontwikkelen en testen om te laten zien wat we kunnen bereiken met de technologie van vandaag.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Scania AXL 

Geen cabine op Scania AXL 

Scania heeft al ervaring met zelfrijdende trucks, maar deze bieden nog plaats aan een chauffeur die indien nodig kan ingrijpen. De Scania AXL heeft geen cabine. ‘De ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Hoewel we nog niet op alle vragen antwoorden hebben, begeven we ons met conceptvoertuigen als de Scania AXL op nieuw terrein en daarvan leren we snel.’ 

De Scania AXL wordt voor het eerst live gepresenteerd tijdens de Inovation Day van de Traton Group op 2 oktober in het Scania Demo Center in Södertälje, Zweden.

Lees hier meer nieuws uit de Bouwtransport-branche. 

Video

Reageer op dit artikel