video

VIDEO | Sleuf graven met frees aan minigraver: ‘Dit schiet tenminste op’

Materieel

VIDEO | Sleuf graven met frees aan minigraver: ‘Dit schiet tenminste op’

Kabels leggen met behulp van een sleuvenfrees aan een minigraafmachine. En dat met een snelheid van twee meter per minuut. ‘Dit schiet tenminste op.’

Bekijk de video onder aan dit artikel.

Kabellegbedrijf Atsa Infra Tel uit Rijswijk heeft in samenwerking met Verhoeven een test gehouden met een Auger Torque-sleuvenfrees die was bevestigd aan een Takeuchi TB240. Verhoeven is importeur van zowel Auger Torque als Takeuchi.

Er is maar één producent die sleuvenfrezen maakt voor op graafmachines

Volgens Verhoeven is Auger Torque de enige producent van sleuvenfrezen die aan graafmachines kunnen worden gezet. Het resultaat van de genoemde test wordt omschreven als ‘succesvol’ omdat ‘de werkzaamheden een stuk efficiënter kunnen worden uitgevoerd’.

De aanleg van glasvezel is booming business. Atsa Infra Tel  is op dit moment volgeboekt tot 2023.

Atsa Infra Tel legt onder meer glasvezelkabels aan. Dit is booming business. De verwachting is dat de komende jaren nog ruim 32.000 kilometer aan kabels in de grond gaat worden gelegd. Atsa Infra Tel  is op dit moment volgeboekt tot 2023.

Graven met banaanbak is nu nog de norm

‘Momenteel graven wij de meeste sleuven voor glasvezelkabels met onze Takeuchi TB216 machines. Die zijn uitgerust met een banaanbak. Gezien de hoeveelheid werk zoeken wij altijd naar innovatieve oplossingen. Omdat wij al jaren klant zijn bij Verhoeven, zijn we samen op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. De vraag was simpel: hoe kunnen wij efficiënter en effectiever onze sleuven graven?’, zegt Harun Sarac, eigenaar van Atsa Infra Tel.

Takeuchi TB240 met een Auger Torque MT600

In reactie op de vraag van de kabelleger organiseerde Verhoeven een demonstratie. Aan een Takeuchi TB240 werd een Auger Torque MT600 bevestigd, met een 100 mm HD-ketting met een gewicht van 254 kg.

Tekst gaat door onder de foto.

Auger-Torque-sleuvenfrees-demo-2

Tijdens de test werd een gemiddelde snelheid van twee meter per minuut gehaald, inclusief het omzeilen van boomwortels en het wegnemen van puin. Sarac toonde zich zeer enthousiast. ‘Dit werkt schitterend, dit schiet tenminste op.’

‘Sleuf frezen is een fluitje van een cent’

Volgens Verhoeven zorgt de kracht van de 4-tons machine in combinatie met de sleuvenfrees ervoor dat ‘aanzienlijk betere prestaties’ geleverd kunnen worden in vergelijking met losse sleuvenfrezen op rupsen.

‘Eenmaal vlak met de grond snijdt de sleuvenfrees in de optimale snijhoek met behoud van de juiste diepte. Het trekken van de sleuf is net zo eenvoudig als het achteruitrijden van de minigraver. Zelfs minder ervaren machinisten zullen ervaren dat het frezen van een sleuf een fluitje van een cent is’, stelt Verhoeven.

Tekst gaat door onder de foto.

Auger-Torque-sleuvenfrees-demo1

Atsa werkt samen met de TU Delft aan een methode om een bodemcamera te integreren met de sleuvenfrees. Het doel hiervan is dat de machine zo wordt afgesteld dat tot 1 meter diep en 1,5 meter breed de grond in kan worden gekeken om bestaande kabels te ontwijken.

In een nadere toelichting geeft Verhoeven desgevraagd aan dat de beproefde sleuvenfrees over het algemeen door de meeste stenen en wortels heen freest. ‘Hij is sterker dan je op het eerste oog zou denken. Hij kan zelfs door asfalt heen.’

Tekst gaat door onder de foto.

Auger-Torque-sleuvenfrees-demo3

Als een obstakel echt te groot is, haalt de frees het mee omhoog en kan de frees even vastslaan. ‘Door de beschermkap kan er sowieso niets van belang beschadigd raken; de machine stopt dan even volledig. Wanneer je hem tegendraads terug laat lopen, valt het obstakel los, en kun je weer verder met de werkzaamheden’, aldus Verhoeven.

JCB werkte in jaren ’80 en ’90 met vergelijkbaar concept

Helemaal nieuw is de werkwijze overigens niet. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 werkte JCB in België met een vergelijkbaar concept. Een graaflaadcombinatie werd voorzien van een kettingfrees van Vermeer. Dit was in een periode dat in België veel elektriciteitskabels onder de grond werden gebracht.

‘Voordeel was dat je door de grote reikwijdte van de arm zelfs achter een vangrail of aan de overkant van een sloot kon graven. De machines werden hiervoor destijds uitgerust met een hydraulische, traploos regelbare kruipgang’, laat JCB weten in reactie op het bovenstaande artikel.

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over Takeuchi.

Bekijk hieronder een door Verhoeven gemaakte video van de test met de sleuvenfrees op de minigraafmachine.

Reageer op dit artikel