nieuws

Tatra Phoenix 8×8 voor Van der Wiel Drachten

Materieel

Tatra Phoenix 8×8 voor Van der Wiel Drachten

Van der Wiel Transport in Drachten heeft een Tatra Phoenix PR446 530 pk 8×8 kipper in gebruik genomen. De nieuwe Tatra heeft een Gijsbertsen kipperopbouw met kunststof milieukleppen, een overdruksysteem en nog een aantal klantspecifieke aanpassingen.

Het is de eerste Tatra in de vloot van Van der Wiel. ‘Voor het echt zware werk in de zandbanen maakten we voorheen gebruik van Ginaf 8×8 trucks. Aangezien dat merk gestopt is met de productie van 8×8 trucks zochten we een alternatief. Onze DAF en Ginaf dealer ESA, waarmee we al jaren een uitstekende relatie hebben, kwam toen met Tatra op de proppen. We hebben eerst twee weken intensief test gereden met deze Tatra 8×8. De chauffeurs waren unaniem positief over de truck’, vertelt directeur Klaas van der Wiel.

Tatra Phoenix 8x8 Van der WielTatra Phoenix 8×8 heeft laadvermogen van bijna 29 ton

De Phoenix 8×8 met de Gijsbertsen kipper heeft een GVW van 46 ton. Bij een eigen gewicht van 17.180 kg resteert een laadvermogen van bijna 29 ton. De Tatra is uitgerust met 445/75R22,5 banden die rondom als enkellucht zijn gemonteerd. Daarmee wordt gewicht bespaard, maar resulteert er ook in dat de wielen in het terrein in elkaars sporen lopen. Dat betekent minder weerstand in het zand.

Tatra maakt gebruik van Paccar componenten, waaronder de cabine, de elektronica en de MX13 krachtbron, en heeft een ZF Traxon transmissie.

Goed gedrag op de weg

Dankzij de onafhankelijke wielophanging met hydraulisch ondersteunde luchtvering heeft de Tatra Phoenix een goed weggedrag. Volgens chauffeur Tjalling de Vries is de 4-asser uitermate stabiel en enorm comfortabel. ‘Ook op slechte wegen met dwarsribbels blijft het comfort van een hoog niveau’, aldus De Vries. Hij ontving de nieuwe Tatra exact op de dag dat hij 20 jaar in dienst was bij Van der Wiel Transport. ‘Een mooier jubileumcadeau had ik mezelf niet kunnen wensen.’

Lees hier meer nieuws over de bouwtransport-branche.

Reageer op dit artikel