nieuws

Aannemer Van Gelder neemt Eco-Digger in gebruik

Materieel

Aannemer Van Gelder neemt Eco-Digger in gebruik

Aannemer Van Gelder heeft als een van de eersten een Eco-Digger in gebruik genomen. De op initiatief van Van der Spek ontwikkelde accu-elektrische minigraver heeft zijn debuut gemaakt op een infra-project in de Amsterdamse wijk Betondorp.

Van Gelder voert voor de gemeente Amsterdam diverse wegenprojecten uit. Het beperken van de uitstoot en innovaties staan daarbij hoog op de agenda. ‘Als Van Gelder hebben wij in ons plan concrete voorbeelden aangedragen om ervoor te zorgen dat Amsterdam de doelstellingen in de duurzaamheidsagenda voor 2025 haalt’, aldus de directie van het aannemingsbedrijf.

Niet de prijs, maar de beperking van de uitstoot is leidend

De gemeente Amsterdam heeft haar straat- en asfalteringswerk op een unieke manier aanbesteed. Niet de prijs is leidend, maar de beperking van de uitstoot. De aanpak van Van Gelder en de inzet van de Eco-Digger passen in deze manier van werken.

‘Op het project Betondorp Amsterdam wordt gewerkt in een beperkte ruimte, waardoor de uitstoot van dieselmachines veel langer blijft hangen. Met onze volledig elektrische graafmachine beperken we die uitstoot’, aldus Van Gelder.

Met blauwe diesel en elektrisch materieel fossielvrij werken

Ook bij het transport van en naar Amsterdam wordt de uitstoot verminderd. ‘Vanuit Van Gelder is het materieel voorzien van blauwe diesel. Door het gebruik van blauwe diesel en de inzet van elektrisch materieel wordt ons werk in Amsterdam 100 procent fossielvrij uitgevoerd.’

Onlangs kwam ook de Drentse aannemer Avitec in het nieuws met een emissievrij project. Avitec herstraat de complete Groningse binnenstad zonder uitstoot. Daarvoor werd een hele serie nieuwe machines aangeschaft.

LEES OOK: Minder uitstoot, hoe doe je dat?

 

Reageer op dit artikel