nieuws

Volvo test elektrische graafmachine ECR25: ‘Niet meer schreeuwen, maar praten’

Materieel

Volvo test elektrische graafmachine ECR25: ‘Niet meer schreeuwen, maar praten’

De Franse aannemer Spac gaat de accu-aangedreven elektrische graafmachine ECR25 van Volvo testen in de praktijk. Spac zet de 2,5-tons machine in bij graafwerk op een golfbaan in Saint-Nom-la-Bretêche, net buiten Parijs. Volgens Volvo is de machine vanaf medio 2020 daadwerkelijk verkrijgbaar op de markt.

Volvo lanceerde de elektrische minigraver dit voorjaar op de Bauma. ‘Voor ons is het spannend om deze machine aan het werk te zien bij een klant’, zegt Elodie Guyot, projectmanager elektrische minigraafmachines bij Volvo. ‘Het is een heel stil gebied, en bewoners willen dat die stilte hier wordt gerespecteerd.’

Volvo-ECR25-electric-2

Volgens Spac worden bouw- en grondwerkzaamheden beter geaccepteerd als minder emissies worden uitgestoten en als het geluid wordt gereduceerd.

Niet meer schreeuwen

Machinist Alexandre Biro voegt hieraan toe dat hij niet langer tegen de grondwerkers hoeft te schreeuwen, maar dat hij normaal kan praten om met ze te communiceren. ‘Bij een dieselgraafmachine moet ik eerst de motor uitzetten om mezelf verstaanbaar te maken. Dat is met deze machine niet nodig.’

Biro vindt het ook fijn dat hij geen dieselwalmen meer hoeft in te ademen, zegt hij. ‘Het zou geweldig zijn als ons bedrijf alleen maar elektrische machines zou hebben.’

Belofte Volvo: acht uur onafgebroken werken op één acculading

In de ECR25 ligt een 48-volt lithium-ion pakket.Volgens Volvo kan met de machine acht uur onafgebroken worden gewerkt op één acculading.

 

Reageer op dit artikel