nieuws

Elektrische machines voor kleine bedrijven te duur

Materieel

Elektrische machines voor kleine bedrijven te duur

Voor kleine bedrijven is de aanschaf van elektrisch materieel te duur. Fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de MIA/Vamil, en het bieden van mogelijkheden voor voorfinanciering kunnen helpen om dit probleem op te lossen. BMWT en Natuur & Milieu schrijven dit in een gezamenlijk persbericht.

Aanleiding voor het persbericht is een inventarisatie die Natuur & Milieu in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft gemaakt. De organisatie heeft, in samenwerking met de BMWT en individuele fabrikanten, een lijst samengesteld met elektrische en hybride machines die in 2019 en 2020 in Nederland verkrijgbaar zijn.

Laadpunten vormen ‘een belemmering’

Behalve de hoge aanschafprijs, signaleren Natuur & Milieu en BMWT meer problemen. ‘De laadinfrastructuur vormt een belemmering, want bij aanvang van een bouwproject is er vaak nog geen elektriciteit aanwezig voor een aansluitpunt. Er moet daarom een omslag plaatsvinden in de volgorde waarin werkzaamheden op een bouwplaats worden uitgevoerd. En in aanbestedingstrajecten moet de realisatie van krachtstroomaansluitpunten al vroeg in het bouwproces geregeld worden.’

‘8 procent CO2 komt van machines’

Dieselaangedreven machines veroorzaken 8 procent van de CO2-uitstoot van het verkeer in Nederland, stellen Natuur & Milieu en de BMWT. Verder gaat het om 12 procent van de NOx (stikstof) en 8 procent van de fijnstof.

Veel mis in de beeldvorming

Beide organisaties vinden dat er in de beeldvorming over elektrische en hybride machines veel misverstanden zijn. ‘Daar is nog een grote slag te maken.’

Natuur & Milieu en de BMWT stellen dat veel ondernemers denken dat de accuduur onvoldoende is om een elektrische machine een werkdag te laten draaien. ‘Maar accu’s leveren inmiddels voldoende capaciteit, zeker wanneer een tweede accupakket wordt gebruikt.’

Stil elektrisch materieel zou niet sterk genoeg zijn

Een ander misverstand is volgens beide organisaties de aanname dat stil elektrisch materieel niet sterk genoeg is. ‘Onterecht bestaat het beeld dat een krachtig apparaat ook veel geluid maakt.’

Volgens BMWT en Natuur & Milieu is de samengestelde lijst van elektrische en hybride machines ‘een belangrijk hulpmiddel’ voor bedrijven die nieuw materieel willen kopen, ‘maar ook voor aanbestedende partijen die eisen willen stellen ten aanzien van het gebruik van duurzame brandstoffen op de bouwplaats’.

Bekijk HIER het gepubliceerde overzicht van elektrische en hybride machines.

 

Reageer op dit artikel