nieuws

Kijlstra Beton kiest met hybride betonmixers voor duurzaamheid

Materieel

Kijlstra Beton kiest met hybride betonmixers voor duurzaamheid

Kijlstra Beton heeft opnieuw een hybride betonmixer aan het wagenpark toegevoegd. De nieuwste MAN 10×4 met het hybride systeem van Wierda Hybrid Technologies is voorzien van een instaplift.

Kijlstra Beton maakt sinds de zomer van 2017 gebruik van hybride betonmixers van Wierda Hybrid Technologies. Het bedrijf, met eigen bemande centrales in Drachten, Veendam, Vianen, Emmen, Swifterbant en Amsterdam, beschikt over 55 betonmixers. Daarvan hebben er 15 een hybride aandrijving. 

‘Hybride betonmixer bespaart 30 procent brandstof’ 

Dat betekent dat de dieselmotor niet hoeft te lopen voor de aandrijving van de trommel’, vertelt algemeen directeur Peter van der Wal. ‘Dat scheelt op jaarbasis tot 30 procent brandstof en CO2-uitstoot. Bovendien zijn de trucks ook veel stiller tijdens het lossen. Dat is met name in stedelijke gebieden ideaal, maar bijvoorbeeld ook op de veerboten naar de Waddeneilanden. Soms moeten we ook binnen lossen in bedrijfshallen, bijvoorbeeld voor de productie van prefab bouwelementen. Doordat er geen uitstoot van de dieselmotor is leidt dat direct tot een gezondere werkomgeving.’ 

Tekst gaat verder onder de foto.

Kijlstra hybride betonmixerDe hybride betonmixers worden gedurende de nacht opgeladen waarna de trucks de hele dag ingezet kunnen worden. Mocht er onverhoeds onvoldoende stroom zijn, of als er storingen optreden, dan neemt de dieselmotor het automatisch over. 

Peter van der Wal: ‘We hebben inmiddels de nodige ervaring met dit hybride systeem van WHT en we kunnen wel zeggen dat het compromisloos functioneert.’ Kijlstra Beton heeft voor de hybride betonmixers een huurovereenkomst voor meerdere jaren met Mixer 2 Rent. 

Duurzame inzetbaarheid van personeel 

Kijlstra hybride betonmixerDe nieuwste aanwinst, de MAN 10×4 met het WHT hybride systeem, is voorzien van een instaplift. Van der Wal: ‘De chauffeur van deze nieuwe mixer was langdurig arbeidsongeschikt. Hij kan niet traplopen. Met dit systeem vormt in- en uitstappen geen enkel probleem meer. Tevens hebben we een sproei-installatie aangebracht bij de lostrechter. Daardoor hoeft de chauffeur ook daar niet meer te klimmen en kan hij gewoon weer zijn werk doen.’ 

Reageer op dit artikel