nieuws

Grootste Volvo sloopmachine maakt korte metten met ‘House of Oslo’

Materieel

Grootste Volvo sloopmachine maakt korte metten met ‘House of Oslo’

De Noorse aannemer Veidekke zet een Volvo EC750E HR in om het 11-verdiepingen tellende ‘House of Oslo’ te slopen. Een uitdagende klus, want het voormalige winkelcentrum staat in hartje Oslo.

Het torenhoge House of Oslo, met een oppervlakte van 55.000 vierkante meter, wordt omgeven door drukke straten vol voetgangers, auto’s en trams. Het 11-verdiepingen tellende gebouw wordt door Veidekke gesloopt met behulp van een Volvo EC750E HR sloopmachine.

De machine, de grootste sloopmachine in het gamma van Volvo, heeft een penhoogte van 36 meter. Aan de giek kan een 3,6 ton zwaar uitrustingsstuk worden gemonteerd. In vergelijking met zijn voorganger, de Volvo EC700C HR, heeft de EC750E HR, een 4 meter groter bereik. Bovendien kan de EC750E HR een 44% zwaardere worktool hanteren.

Sloopmachine moet stabiel en veilig werken

Volvo EC750E HR sloopmachineStabiliteit en veiligheid stonden centraal bij het ontwerp van de sloopmachine. De onderwagen is speciaal ontwikkeld voor inzet in de sloop. De EC750E HR heeft zelfs een zwaardere en bredere onderwagen dan de grotere Volvo EC950E rupsgraafmachine.

Met een extra contragewicht komt het machinegewicht van de EC750E HR uit op 104 ton. ‘Dankzij de brede onderwagen en het contragewicht staat de machine als een huis, ook in combinatie met de lange sloopgiek’, aldus Jon Nässelquist, machine inkoopmanager bij Veidekke.

Total Moment Indicactor op Volvo EC750E HR

Om de veiligheid te vergroten is de EC750E HR voorzien van een nieuw TMI-systeem (Total Moment Indicator). Via een display in de tot 30° graden kantelbare cabine heeft de machinist zicht op de positie van de giek en het uitrustingsstuk. Hij krijgt een waarschuwing als gewerkt wordt in een gevaarlijke houding.

Veidekke is sinds 14 jaar klant van Volvo en heeft 66 Volvo machines in het materieelpark. Het bedrijf plaatste al een order voor de EC750E HR met 36 meter giek, nog voordat de machine officieel was gelanceerd. Veidekke was ook het eerste bedrijf dat de grote sloopmachine in gebruik nam.

Kijk hier naar een video over de inzet van de Volvo EC750E HR door Veidekke in het centrum van Oslo.

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over Volvo.

Reageer op dit artikel