nieuws

Engcon vervangt S-koppeling door Q-Safe snelwissel

Materieel

Engcon is gestopt met de productie van de traditionele bevestiging voor uitrustingsstukken van het S-type in de afmetingen S45-S80. Deze S-types worden nu vervangen door de snelwissel Q-Safe (QS).

Engcon vervangt S-koppeling door Q-Safe snelwissel

De S-koppeling werd in de jaren 80 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Volgens Engcon is het tijd om de type S-bevestigingen te vervangen door de veel veiligere Q-Safe snelwissel. ‘Regelmatig bereiken ons tragische berichten over mensen die tijdens hun werk gewond raken vanwege onveilige bevestiging van uitrustingsstukken of onjuiste hantering van materieel. Met de Q-safe is daar geen sprake van. Daarom besluiten wij om helemaal over te stappen op onze eigen veilige snelwissel en bijbehorend vergrendelsysteem’, zegt Stig Engström, oprichter van Engcon.

Q-Safe snelwissel voorkomt onjuist aan- of afkoppelen van de bak

Het Engcon vergrendelsysteem en de Q-Safe snelwissel elimineren volgens Engcon de menselijke factor wat betreft onjuiste aan- en afkoppeling van uitrustingsstukken. Met Engcons vergrendelingstechniek is het onmogelijk om bijvoorbeeld een bak op incorrecte wijze aan- of af te koppelen. Zo wordt voorkomen dat een uitrustingsstuk helemaal loslaat of aan een as op levensgevaarlijke wijze heen en weer zwengelt. Het is ook onmogelijk om de bak te verliezen vanwege onwillekeurige of onjuiste activering van de vergrendeling van het uitrustingsstuk, omdat het in het Q-Safe systeem op de grond moet rusten voordat het wordt losgekoppeld.

Helaas vinden er regelmatig incidenten en ongelukken plaats waarbij zo’n slecht aangekoppeld uitrustingsstuk naar beneden valt. Dit voorkomt onze snelwissel

Stig Engström geeft aan dat de snelwissel en het vergrendelingssysteem van Engcon de verantwoordelijkheid van de machinist overnemen, omdat de graafmachine niet kan worden gebruikt zolang een bak of een uitrustingsstuk niet op correcte wijze is aangekoppeld.

‘Ik kan best begrijpen dat machinisten door drukke werkomstandigheden even snel een uitrustingsstuk aankoppelen om het een stukje te verplaatsen. Soms zelfs over de hoofden van personeel dat in de buurt staat. Helaas vinden er regelmatig incidenten en ongelukken plaats waarbij zo’n slecht aangekoppeld uitrustingsstuk naar beneden valt. Dit voorkomt onze snelwissel’, aldus Stig Engström.

Compatibel met EC-Oil en oudere uitrustingsstukken

De Q-Safe snelwissel wordt geleverd voor bevestiging aan de machine en onder Engcon’s draaikantelstukken, en behalve de veiligheidsfuncties heeft de snelwissel ook automatisch een EC Oil koppeling voor olie, elektra en centrale smering, zodat de machinist niet uit de cabine hoeft te komen om hydraulische uitrustingsstukken aan te koppelen.

Automatische snelwissels vormen nu onze standaard en in combinatie met de veiligheidsfuncties ervan durf ik te beweren dat wij het veiligste en meest doordachte snelwisselsysteem aanbieden dat op de markt verkrijgbaar is’, zegt Stig Engström.

Q-Safe is geschikt voor alle uitrustingsstukken met S-aansluiting S45-S80. Binnenkort wordt ook de S40 door de QS40 vervangen.

Reageer op dit artikel