nieuws

Volvo test besturen van machines op afstand

Materieel

Volvo test besturen van machines op afstand

Volvo voert testen uit met een op afstand bestuurbare L180H wiellader. De testen maken deel uit van een groter project om de mogelijkheden van het 5G mobiele netwerk te onderzoeken.

Volvo test de op afstand bestuurbare machine op een 25 hectare groot testterrein. De omstandigheden van een bouwterrein, inclusief hoogteverschillen en ruw terrein, zijn zoveel als mogelijk nagebootst. De machine wordt bestuurd met een simulator vanuit een tent honderd meter verderop, vanachter een betonnen muur.

‘Op dit moment staat de simulator vrij dicht bij de machine, maar dit is alleen zo om dicht in de buurt van het testterrein te zijn om de omstandigheden te kunnen aanpassen. Het zou geen enkel probleem zijn om de machine over een veel grotere afstand te besturen’, vertelt Calle Skillsäter, technisch specialist bij Volvo CE.

Op afstand bestuurbare machines bedienen op echte bouwplaats

Volvo test besturen van machines op afstand

Calle Skillsäter, technisch specialist bij Volvo CE.

Volvo CE geeft aan de technologie voor de komende twee jaar te testen. ‘Ons doel is om dit systeem zo volwassen en succesvol te maken dat we het met onze klanten kunnen testen. Dan kunnen we zien hoe deze technologie functioneert op een echte bouwplaats. Hopelijk zijn we aan het einde van deze testfase zover’, geeft Skillsäter aan.

Behalve met de L180H wiellader wil Volvo ook testen uitvoeren met de autonome concept-dumper HX2.

Skillsäter: ‘We willen zo onderzoeken of het mogelijk is om een werkcyclus volledig met behulp van 5G uit te voeren. In principe kunnen we het 5G-netwerk testen met zes tot ach autonome dumpers om grind te transporteren.’

Op afstand bestuurbare machines dragen bij aan verbeterde veiligheid

De technisch specialist van Volvo CE ziet veel mogelijkheden voor op afstand bestuurbare machines, omdat het de veiligheid ten goede komt. ‘De mijnbouw staat bekend als gevaarlijk. Als het werk met minder mensen kan worden uitgevoerd, worden de risico’s kleiner. Bovendien kan het werk op meerdere locaties vanaf een centraal punt worden uitgevoerd. Maar er zijn meer gevaarlijke werksituaties te bedenken waarvoor deze technologie een uitkomst is.’

Volgens Skillsäter is verbeterde veiligheid een duidelijk voordeel van op afstand bestuurbare machines, maar heeft 5G-technologie ook een direct positief effect op de productiviteit. ‘De huidige afstandsbedieningstechnologie kampt nog met een vertraging waardoor het erg moeilijk is om een machine met elke snelheid of precisie te besturen, maar 5G is zo goed als in realtime. Bovendien is de beeldkwaliteit veel beter, hebben videobeelden een betere resolutie en levert 5G een betrouwbaardere verbinding – en dat maakt het de operator in de simulator gemakkelijker.’

Ook Doosan en Kobelco zijn bezig met op afstand bedienbare machines, waarbij de communicatie verloopt via een 5G-verbinding.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel