nieuws

Recordjaar voor Liebherr: omzet meer dan 10 miljard euro

Materieel

Recordjaar voor Liebherr: omzet meer dan 10 miljard euro

Liebherr heeft voor het eerst in zijn 70-jarig bestaan een jaaromzet van meer 10 miljard euro behaald. De omzet van het Duitse familiebedrijf steeg in 2018 met 739 miljoen euro in vergelijking met het jaar ervoor. Dit is een groei van 7,5 procent, blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers.

Een groot deel van de omzetgroei dankt Liebherr aan de extra verkoop van bouwmachines en mijnbouwmaterieel. Deze divisies zagen de omzet stijgen met 10,8 procent tot ruim 6,8 miljard euro. Met name grondverzetmachines, mobiele kranen en mijnbouwmachines leverden een bijdrage aan de groei.

In Europa, Amerika en Azië boerde Liebherr goed

De andere activiteiten waarmee Liebherr zich bezighoudt, waaronder maritieme kranen, vliegtuigcomponenten en hotels, noteerden een omzet van ruim 3,7 miljard. Dit was een stijging van 2 procent in vergelijking met 2017.

Liebherr presteerde goed in Europa, Noord-Amerika, Centraal- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. In Europa profiteerde het familiebedrijf met name van groei in Duitsland, Frankrijk en Groot-Britannië. Buiten de EU behaalde Liebherr positieve resultaten in met name de VS, Australië en China. Duitsland blijft voor het concern de grootste markt.

Ontwikkeling wisselkoers in Rusland pakt nadelig uit

In Europese niet-EU-landen daalde de omzet. Liebherr schrijft dit vooral toe aan de ontwikkeling van de wisselkoers in Rusland.

De netto winst bedroeg vorig jaar 321 miljoen euro. Dit is net iets meer dan in 2017.

Aantal werknemers gestegen tot ruim 46.000

Het bedrijfsresultaat bleef stabiel. Het financieel resultaat daalde, voornamelijk als gevolg van koersschommelingen op de valutamarkten.

Liebherr had eind 2018 wereldwijd in totaal ruim 46.000 mensen in dienst. Dit was een toename van 2300 in vergelijking met 2017.

Onderzoek naar robotisering

Met een bijdrage van 586 miljoen bleef Liebherr ook in 2018 fors investeren in research en development. In samenwerking met universiteiten en hogescholen wordt onder meer onderzoek gedaan naar ‘de bouwplaats van de toekomst’ en mogelijke vormen van robotisering.

Voor 2019 verwacht Liebherr verdere groei. De orderboeken die aan het begin van het jaar al goed waren gevuld, wijzen hier ook op.

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over Liebherr.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel