nieuws

Europese markt voor bouwmaterieel bereikt hoogtepunt

Materieel

Europese markt voor bouwmaterieel bereikt hoogtepunt

2018 is voor de Europese bouwmaterieelsector het beste jaar geworden sinds de economische crisis in 2008/2009. De verkopen op de Europese markt stegen met 11%. Het absolute marktniveau lag afgelopen jaar nog maar een 10% lager dan het topjaar 2007. De cijfers zijn afkomstig uit het economisch jaarrapport van CECE, het comité voor Europese machinebouwers.

De meeste landen in West- en Noord-Europa lieten in 2018 een stevige groei zien. In veel landen werden historische cijfers geschreven. Het herstel in de Zuid-Europese landen zette door, net als in Centraal- en Oost-Europa. Ook Rusland wist de positieve trend vast te houden. Enige negatieve uitzondering was afgelopen jaar Turkije. Na een stabiele start van 2018, werd de markt slachtoffer van het economisch klimaat in het land en werd een rampzalige tweede helft genoteerd.

Hoogste verkoopniveaus in tien jaar

Het aantal verkochte grondverzetmachines in Europa (inclusief Rusland en Turkije) groeide afgelopen jaar met 9,6%. Het aantal verkochte wegenbouwmachines op de Europese markt steeg met 12%. Beide productgroepen bereikten daarmee de hoogste verkoopniveaus sinds de economische crisis tien jaar geleden. De beste resultaten werden afgelopen jaar geboekt met de verkoop van torenkranen (+15%) en betonmachines (+17%).

Vooruitzichten verkopen bouwmaterieel in 2019

CECE gaat ervanuit dat het algemene beeld voor 2019 niet aanmerkelijk anders zal zijn. De wereldwijde verkopen van bouwmaterieel zullen nog wat verder stijgen, ingegeven door verdere groei van de (mijn)bouwsector en stijgende grondstofprijzen. ‘Als wereldwijde ontwikkelingen niet overschaduwd worden door een verergering van de handelsconflicten is een verkoopstijging van 5% tot 10% op de wereldmarkt realistisch’, aldus CECE.

CECE plaatst daarbij de kanttekening dat het voor Europa niet realistisch is om te verwachten dat dit jaar dezelfde groeicijfers worden bereikt als in 2018. Zelfs als grote onzekerheden als Brexit en het risico van een wereldwijde handelsoorlog geen negatieve uitval opleveren, dan is een cyclische neergang in Europa in de tweede helft van 2019 een realistisch scenario, zo staat in het CECE-rapport te lezen. ‘De voorspelling voor de Europese markt voor bouwmaterieel is dat de verkopen uitkomen op 0 tot -5%’, zegt Sebastian Popp, economisch expert bij CECE. ‘Dan zou het nog steeds een goed jaar voor de industrie zijn en dit is zeker geen slecht nieuws.’

 

Lees ook: Wereldwijd 1 miljoen machines verkocht in 2018; dit jaar lichte krimp in Nederland

Reageer op dit artikel