nieuws

Van der Spek werkt aan elektrische minigraver

Materieel

Van der Spek werkt aan elektrische minigraver

Op de Infra Relatiedagen in Hardenberg warmt importeur Van der Spek de markt alvast op voor de komst van een eerste elektrische Hyundai-minigraver. Een primeur. De importeur gaat deze zelf ombouwen; nog dit voorjaar zou de machine op de markt moeten komen.

De importeur wacht met deze stap niet tot de Koreanen af fabriek elektrisch aangedreven minigravers gaan leveren. Van der Spek neemt de ontwikkeling zelf ter hand en bouwt momenteel in Nederland machines om van diesel naar accu-aangedreven elektrisch. De ontwikkeling gaat in samenspraak met een klant. Op de stand in Hardenberg prijkt een Hyundai R18-9 met deels groenkleurig plaatwerk als voorbeeld.

Elektrische Hyundai in een half uur op te laden

Elektrische Hyundai minigraverTechnisch is de machine op de beursvloer nog niet zover. Volgens plan moet desondanks in de loop van het voorjaar de eerste machine elektrisch draaien. Behalve dat er een lithium-ion accupakket in komt te liggen zijn er nog geen verdere technische details bekend. Wel zou de accu met een 400V-snellader in een half uur tot 80% te laden zijn. Laden op 230V is ook mogelijk. De dieselversie staat in de boeken voor 20.800,- Wat de elektrische variant gaat kosten is nog niet bekend.
De stap past in de trend; veel fabrikanten en/of lokale dealers werken aan het elektrificeren van lichter compact materieel. Deze ontwikkeling begon bij de minishovels en zet zich nu ook door richting de minigravers.

Vandaag is de laatste dag van de Infra Relatiedagen in Hardenberg. De beurs is te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur.

Lees ook deze artikelen over elektrificering van materieel:

Reageer op dit artikel