nieuws

‘Politieke chaos’ bedreigt markt voor bouwmaterieel; Duitsland schrijft historisch hoge cijfers

Materieel

‘Politieke chaos’ bedreigt markt voor bouwmaterieel; Duitsland schrijft historisch hoge cijfers

De Duitse markt voor bouwmaterieel heeft in 2018 alle records gebroken. De VDMA, de brancheorganisatie van Duitse fabrikanten, ziet ‘politieke chaos’ als een potentiële bedreiging voor verdere groei. Zorgen zijn er over een no-deal Brexit en het mogelijk uiteenvallen van de Europese Unie.

Om de mondiale markt op niveau te houden, zijn volgens de VDMA politieke stabiliteit en een sterk Europa nodig. Hechte Europese samenwerking is nodig om tegenwicht te kunnen bieden aan handelsbelemmeringen door de regering-Trump en de opmars van Chinese fabrikanten, aldus de VDMA.

‘Europa brengt momenteel zijn eigen concurrentievermogen in gevaar. We moeten deze ontwikkeling stoppen’, zegt voorzitter Joachim Strobel van de Vakgroep Bouwmachines van de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau).

Gezamenlijke jaaromzet 8 procent hoger dan in recordjaar 2007

Wereldwijd zijn de verkopen in 2018 met 12 procent gestegen. Duitse fabrikanten behaalden een gezamenlijke omzet van 12,1 miljard euro. Een derde hiervan werd omgezet in Duitsland zelf. Buitenlandse kopers waren goed voor de overige 8 miljard.

Vergeleken met 2017, groeide de Duitse markt in 2018 met 9 procent. Daarmee viel de gezamenlijke jaaromzet 8 procent hoger uit dan in het recordjaar 2007. De markten in de meeste andere landen in Noord- en West-Europa hebben in 2018 eveneens forse groei laten zien. Zuid- en Oost-Europa kennen lagere volumes, maar zijn wel gegroeid.

Stabilisatie in Europa, maar wel wereldwijde groei

Experts verwachten in het eerste kwartaal van 2019 aanhoudende groei, en daarna een kleine dip. Bezien over het gehele jaar, voorzien experts voor Europa stabilisatie, of een geringe daling. De wereldmarkt zou echter nog met 10 procent kunnen groeien. Om die reden denken Duitse fabrikanten in 2019 nog een omzetstijging van 3 tot 5 procent te kunnen halen.

‘We zitten op een historisch hoogtepunt, maar de weg hiernaartoe was stabieler en duurzamer dan in 2007’, zegt Franz-Josef Paus namens de Duitse machinebouwers. ‘Dit geeft ons de hoop dat we dit niveau langere tijd kunnen vasthouden.’ Volgens Paus kan op dit moment alleen het tekort aan gekwalificeerd personeel een dempend effect hebben op de groei.

Digitalisering een van de belangrijkste toekomstige opgaven

De VDMA ziet digitalisering van de bouwplaats als een van de belangrijkste toekomstige opgaven. ‘Al ligt het woord op ieders lippen, tot nu toe is de impact in werkelijkheid nog te gering.’

Om hierin verandering te brengen en om het proces verder aan te jagen, vormt de VDMA een werkgroep. Deze wordt officieel gelanceerd op de in april te houden Bauma.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel