nieuws

Elektrisch aangedreven betonmixer-opleggers voor AVG

Materieel

Elektrisch aangedreven betonmixer-opleggers voor AVG

Wierda Hybrid Technologies heeft vier bestaande betonmixer-opleggers van AVG voorzien van een volledig elektrische aandrijving. AVG is een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met een groot aantal disciplines in de bouw, waaronder het leveren van bouwstoffen.

De betonmixer-opleggers waren al in bedrijf bij AVG. Maar in tegenstelling tot de moderne Euro-6 trekkers, voldeden de dieselmotoren voor de aandrijving van de betonmixers niet meer aan de hedendaagse eisen.

Brandstofbesparing en lager geluidsniveau

AVG had al MAN trucks in de vloot en onlangs werd een order geplaatst voor twee nieuwe 15-kuubs 5-assers met het Wierda Hybrid Technologies-systeem. Daarbij draait de betonmixer volledig zelfstandig op stroom, waardoor de dieselmotor tijdens het laden en lossen niet meer hoeft te draaien.

Dat bespaart CO2 en brandstof, maar het draagt ook bij aan een stillere omgeving rondom het voertuig. Hierdoor kan niet alleen in milieuzones gewerkt worden, maar ook buiten de venstertijden door het lage geluidsniveau.

Technisch en uiterlijk weer in nieuwstaat

Naast de twee nieuwe MAN truckmixers besloot AVG om de bestaande betonmixer-opleggers te laten voorzien van een 100% elektrische aandrijving. Afgezien van de verouderde en vervuilende dieselmotoren voor de aandrijving waren de opleggers nog in een uitstekende conditie.

De opleggers werden volledig onder handen genomen waardoor ze niet alleen technisch, maar ook uiterlijk weer in nieuwstaat zijn. Uiteraard werd ook de nieuwe huisstijl van AVG doorgevoerd.

Opladen accu’s neemt ongeveer tien uur in beslag

Het systeem van Wierda Hybrid Technologies maakt gebruik van een 35kW elektromotor. Deze levert  tussen de 10- en 790 Nm.

Dankzij de LiFeP04 accu’s kan de mixer 5 tot 6 uur zelfstandig draaien op één oplaadbeurt. Het volledig opladen van de accu’s neemt ongeveer tien uur in beslag maar tussentijds opladen kan uiteraard ook.

Ook een abonnement op BouwMachines? Dit is al mogelijk vanaf 6,25 euro per maand. Kijk hier naar de mogelijkheden.

Recente artikelen over elektrificering:

Reageer op dit artikel