nieuws

Europa ziet af van extra milieuregels voor bouwmaterieel

Materieel

Europa ziet af van extra milieuregels voor bouwmaterieel

De milieucommissie van het Europees parlement ziet af van extra regelgeving voor bouwmaterieel. Een nipte politieke meerderheid heeft voorstellen in deze richting verworpen.

In Europa gingen de laatste tijd stemmen op om de Richtlijn Schone Voertuigen van toepassing te verklaren op bouwmaterieel. Dit zou betekenen dat bouwmachines aan extra regels zouden moeten gaan voldoen.

CECE, de belangenorganisatie van Europese machinebouwers, verzette zich hier fel tegen. De lobby is succesvol geweest, en CECE beschouwt het nu genomen besluit daarom als een overwinning.

Geen enkel voorbehoud bij emissiedoelstellingen

Ricardo Viaggi, secretaris-generaal van CECE, reageert verheugd. ‘Wij hebben geen enkel voorbehoud bij de doelstellingen die de EU heeft gesteld als het gaat om de emissiereductie. Als sector zijn wij trots op de enorme stappen die wij op dit gebied hebben gezet. Maar de Richtlijn Schone Voertuigen is niet geschikt om toe te passen op het materieel dat door lidbedrijven van CECE wordt gemaakt.’

CECE bedankt ‘verstandige en verantwoordelijke’ politici

Volgens Viaggi is de bedoelde richtlijn ontwikkeld voor de transportsector. Daarom was ze niet geschikt voor graafmachines, wielladers en ander bouwmaterieel.

De CECE-voorman bedankt de politici die zo ‘verstandig en verantwoordelijk’ zijn geweest om de voorstellen weg te stemmen.

Bij gelegenheid wil Viaggi graag aan de Europese politiek laten zien welke bijdrage materieelfabrikanten leveren aan een duurzame manier van werken, schrijft CECE in een persbericht.

Ook een abonnement op BouwMachines? Dit is al mogelijk vanaf 6,25 euro per maand. Kijk hier naar de mogelijkheden.

Meer nieuws over CECE:

Reageer op dit artikel