nieuws

Volvo onthult volledig elektrische wiellader

Materieel

Volvo onthult volledig elektrische wiellader

Volvo heeft de LX2 elektrische wiellader gedemonstreerd. De conceptmachine stoot geen verontreinigde stoffen uit en werkt volgens Volvo efficiënter tegen lagere kosten dan een conventionele machine. Elektrische machines zijn in de optiek van Volvo de toekomst.

De LX2 elektrische wiellader is gepresenteerd tijdens de Volvo Group Innovation Summit in Berlijn. De LX2 is een prototype van de tweede generatie. De LX1 versie  was nog een hybride machine.

8 uur probleemloos werken met Volvo LX2

In de LX2 is de verbrandingsmotor vervangen door een lithium-ion accu. Deze heeft volgens Volvo voldoende opslagcapaciteit om 8 uur probleemloos te draaien. Verder is de LX2 voorzien van twee elektromotoren; één voor de aandrijflijn en één voor de hydrauliek. Ontkoppeling van de subsystemen heeft volgens Volvo geleid tot een hogere efficiëntie van zowel de systemen als van de gehele machine.

Volvo CE spreekt van een revolutionair prototype. ‘Het model beschikt over de meest recente accutechnologie. De machine stoot geen stikstofoxide en kooldioxide uit en heeft een bijzonder laag geluidsniveau. Dit maakt de machine ideaal voor werken steden en dichtbevolkte gebieden’, aldus Ulrich Faβ, manager opkomende technologieën bij Volvo.

‘Elektrische machines zijn de toekomst’

Volvo CE demonstreerde afgelopen jaar tijdens de Innovation Summit in Londen een volledig elektrische graafmachine, de EX2.  Begin dit jaar werd de volelektrische EX2 beloond met de Intermat Innovation Award. Beide machines zijn voor Volvo een researchproject. De elektrische Volvo’s komen vooralsnog niet op de markt.

Volvo ziet in elektrificering van bouwmaterieel de toekomst. ‘Elektrische machines zijn schoner, stiller en efficiënter’, concludeert Patrick Lundblad, technologietopman bij Volvo CE. Volgens hem staat de sector aan de vooravond van grote veranderingen. ‘We bevinden ons momenteel in een periode van exponentiële technologische groei en staan aan het begin van een paradigmaverschuiving’, voorspelt Lundblad.

 

Volvo elektrische wiellader LX2

Reageer op dit artikel