nieuws

Blijleven neemt nieuwe Hyundai HX235LCR in gebruik

Materieel

Blijleven neemt nieuwe Hyundai HX235LCR in gebruik
Hyundai-HX235LCR

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe 25-tons rupskraan geleverd aan Blijleven. De nieuwe Hyundai is een HX235LCR die zeer compleet is uitgevoerd zodat hij veelzijdig ingezet kan worden bij de werken die Blijleven aanneemt en uitvoert in het gehele land.

De Hyundai HX235LCR is een binnendraaier zodat hij ook in de kleinste ruimtes zonder problemen zijn werk kan doen. Voor het aansluiten van de vele verschillende uitrustingsstukken, zoals bijvoorbeeld een palenkraker, sorteergrijper of sloophamer, is de machine voorzien van een zeer uitgebreide hydraulische installatie met veel aansluitmogelijkheden. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. Voor de machinist is het dus zeer eenvoudig om te wisselen tussen de verschillende uitrustingsstukken.

Slangbreukbeveiliging

Om hijswerkzaamheden veilig en optimaal te kunnen uitvoeren, is ook de cilinder van de bakcilinder voorzien van slangbreukbeveiliging en is er aan de binnenzijde van de lepelsteel een extra lasthaak geplaatst door de werkplaats van Van der Spek.

Cummins QSB 6.7 6-cilinder-motor

Een Cummins QSB 6.7 6-cilinder-motor met 136kW zorgt voor de aandrijving van de HX235LCR. Deze duurzame en zuinige motor voldoet uiteraard aan de nieuwste Tier IV-emissie-eisen. Deze motor is voorzien van een DOC-katalysator en geen roetfilter. Actief regeren is bij deze machine dus niet steeds niet benodigd en brengt dus ook geen onnodige kosten- en stilstand met zich mee.

Compleet uitgerust

De nieuwe HX-machines zijn standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een Haptic-knop. Via deze draai en druk zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst.

4-camerasysteem

Standaard is de nieuwe HX-serie en dus ook de machine van Blijleven, voorzien van een 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn op de voor-, achter- en de zijkanten van de machine geplaatst. Op het grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM-systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op het display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er zich obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt het direct de machinist.

Bovenop de achterzijde van de machine is een door Blijleven ontwikkelde watertank en vernevelingssysteem gemonteerd zodat de werkzaamheden die worden uitgevoerd met een palenkraker of sloophamer zo goed als stofvrij kunnen worden gedaan.

De Hyundai HX235LCR is door Prima Equipement in Hardenberg voorzien van de bekende huiskleur van Blijleven.

Meer over Hyundai

Reageer op dit artikel