nieuws

Hybride graafmachine van Komatsu maakt indruk op TKD

Materieel

Hybride graafmachine van Komatsu maakt indruk op TKD

De hybride graafmachine van Komatsu, de HB215LC-3, trok veel bekijks op de TKD. Niet alleen dat: Bia verkocht al 3 exemplaren van de 21-tons graafmachine.

De hybride graafmachine van Komatsu kon op de TKD 3 dagen lang uitgeprobeerd worden. Leverancier Bia had speciaal daarvoor een Hybrid Zone ingericht. Machinisten reageerden positief, zegt Bia. Het leidde zelfs tot de verkoop van 3 machines. De primeur is voor Aannemersbedrijf FPH Ploegmakers in Vinkel; dat bedrijf neemt de eerste HB215LC-3 van Europa in gebruik. Ook Afezo in Amsterdam en Loon- en Verhuurbedrijf zette een handtekening onder het koopcontract. Ook Cor Smit gaat bij zijn Zuid-Hollande klanten draaien met de hybride graafmachine.

Energie uit zwenken opgeslagen

Naast de HB215LC-3 was ook de HB365LC-3 te bewonderen op de TKD. Bij beide hybride graafmachines van Komatsu wordt elektrische energie opgenomen en geregenereerd. Dit gebeurt bij het zwenken en weer afremmen. Energie wordt opgeslagen in de condensator en is op die manier direct inzetbaar. Zo zorgt het hybride systeem voor een verminderd brandstofverbruik en een lager geluidsniveau.

‘Voor ondernemers is het interessant om te weten dat de MIA/Vamil-regeling zowel op de HB215LC-3 als op de HB365LC-3 van toepassing is. Daardoor kunnen financiële voordelen behaald worden’, aldus Bia.

Meer over hybride graafmachines

Reageer op dit artikel