nieuws

Bia met 14 machines van Komatsu en Metso naar TKD

Materieel

Komatsu- en Metso-importeur Bia neemt 14 machines mee naar de TKD (31 mei-2 juni). Te zien zijn onder meer 2 nieuwe hybride graafmachines en 3 nieuwe Serie 5 minigraafmachines.

Bia met 14 machines van Komatsu en Metso naar TKD

Tijdens de TKD kunnen de bezoekers bij Bia kennismaken met het HB365LC hybridemodel van 36 ton. Ook de nieuwe HB215LC-3, die op de Intermat in de spotlights stond, is er te zien.

Komatsu HB215LC-3Beide graafmachines worden aangedreven door een EU Stage IV motor, die tot 20% zuiniger zou moeten zijn. De machines zijn uitgerust met het hybride systeem van Komatsu. Dat maakt gebruik van een motor-generator voor de elektrische rotatie. Het hydraulisch vermogen dat gewoonlijk door het rotatiesysteem wordt benut, komt vrij voor de giek, de graafarm en de bak

De energie die meestal verloren gaat bij het remmen van de bovenbouw, wordt opgevangen en opgeslagen in een supercondensator. Ze helpt de motor bij het versnellen van de volgende rotaties. De machines beschikken over een Komtrax 5 telematicasysteem en het aanvullende Komatsu Care onderhoudsprogramma. De door Komatsu ontwikkelde en vervaardigde hybride onderdelen genieten van een speciale garantie van 5 jaar of 10.000 werkuren.

Intelligente graafmachine

Komatsu PC210LCi-11Bia zal er ook de nieuwe PC210LCi-11 graafmachine met het intelligente iMC besturingssysteem voorstellen. Hiermee kan de machine semi-automatisch werken. Het iMC-systeem is af-fabriek ingebouwd. Het omvat stroke sensing cilinders voor giek, graafarm en bak.

‘Dit model legt de lat nog hoger door toevoeging van de Auto Tilt kantelbak van Komatsu. Hiermee is de bakhoek in real time en in semi-automatische mode af te stemmen op het te behandelen oppervlak’, zegt Bia. De bak maakt gebruik van stroke sensing kantelcilinders voor een nauwkeurige positionering. Dit vergroot de flexibiliteit van de intelligente graafmachine en laat toe complexe oppervlakken aan te pakken zonder de machine constant opnieuw te positioneren. De graafmachine wordt aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor met een vermogen van 123 kW/167 pk bij 2.000 toeren/min.

2 serie 11 graafmachines op banden

Bij de graafmachines op banden vinden we twee nieuwe modellen, de PW148-11 en de PW118-11. Een compacte graafmachine bestemd voor allerlei toepassingen, meer bepaald in stadsomgevingen. Beide machines worden aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor die voldoet aan de geldende emissienormen. Ze bezitten bovendien 6 werkmodes. Ze zijn af-fabriek uitgerust met het KomVision systeem van Komatsu, dat de machinist een 360° luchtbeeld geeft rond de machine met behulp van camera’s opzij en achteraan. Ze zijn eveneens voorzien van de nieuwste Komtrax 5 versie voor een optimaal vlootbeheer en –ondersteuning.

Long reach graafmachine

Komatsu stelt drie modellen van 23,2 tot 42,3 ton en een maximale graafdiepte van 11,8 m voor in de categorie van de graafmachines met grote reikwijdte. Op de TDK zal BIA de PC240 SLF (afkorting van Super Long Front) tonen, met een arm met een reikwijdte op de grond van 18,19 m. Deze long reach uitrusting is bedoeld voor grondwerken, de reiniging van waterlopen, grachten en vijvers, en bermprofilering.

Machines met laag vermogen

Komatsu MR-5BIA biedt binnen zijn compacte machinelijn drie nieuwe MR-5 (Medium Range) graafmachines aan met korte draaicirkel en giekverstelling. Deze modellen zijn bestemd voor werken in krappe ruimten en stadsomgevingen. Het gaat om de PC35MR-5, de PC55MR-5 en de PC80MR-5 midigraafmachine van 8 ton.
De machines zijn standaard voorzien van het exclusieve Komtrax 5 satellietvolgsysteem dat we op de serie 11 graafmachines terugvinden, evenals 6 werkmodes.
De drie machines worden aangedreven door een elektronisch bediende motor. Volgens de constructeur ligt hun verbruik lager dan dat van hun MR-3 voorgangers: tot -5% voor de minigravers en -10% voor de PC80MR-5 midigraver.

Daarnaast zullen ook de PC09-1 micrograafmachine van 880 kg/1.080 kg, een schranklader (skid steer) en de kleine WA70-7 wiellader aanwezig zijn. Die laatste is voorzien van een ‘Easy Fork’ met grote hefhoogte die een Z-kinematiek met parallelle armen combineert, waardoor hij als heftruck van grote capaciteit gebruikt kan worden. Bovendien wordt de machine standaard geleverd met een hydraulisch snelkoppelingssysteem voor een snelle wissel van toebehoren (vorken, borstels, overslagbakken, grondbakken en 4-in-1 bakken). De compacte machine is geschikt voor werken in krappe ruimten. De kantelcabine zorgt er dan weer voor dat de verschillende onderdelen goed bereikbaar zijn voor een vlotter onderhoud.

Wiellader van 12,8 ton

Komatsu WA270-8De WA270-8 heeft een gewicht van 12,8 ton. Hij wordt aangedreven door een Komatsu EU Stage IV motor met een vermogen van 111 kW/151 pk die tot 3% minder brandstof verbruikt dan zijn voorganger. Tegelijk biedt hij meer comfort en hogere productie.
De wiellader wordt aangeboden met de PZ-kinematiek, die een Z-kinematiek combineert met een parallelle hefbeweging voor goederenmanipulatie met vorken. De nieuwe bak biedt een tot 7% grotere inhoud.

Nieuwe Metso afvalbreker

Metso EtaPreShed 4000 Tijdens de TKD is ook de nieuwe, mobiele Metso EtaPreShed 4000 te zien. Deze breker maakt gebruik van een a-synchrone, bi-directionele breektechnologie die slijtage beperkt en het afval permanent in beweging houdt. De machine kan bovendien materialen van grote afmetingen – matrassen, meubelen, spoordwarsliggers enz. – aan en haalt een productie van 30 ton/uur. Gaat het om houtafval, dan stijgt de productie tot 60 ton/uur.

Alle messen en onderdelen van het breekvlak die in contact komen met de materialen, zijn vervaardigd van sterk Hardox500 staal om de slijtage en stilstand te beperken. De PreShredder 4000 van Metso is voorzien van 6 tot 12 messen van het ‘samoerai’ type.

Meer over Komatsu

Reageer op dit artikel