nieuws

Nieuwe 80 tons-opritten voor Manoovr

Materieel

De Nooteboom Manoovr-generatie is uitgebreid met de 4-, 5-, en 6-assige uitschuifbare Manoovr-semi-diepladers met gieksleuf, speciaal voor het vervoer van onder andere grondverzet- en bouwmachines.

Nieuwe 80 tons-opritten voor Manoovr

Om deze zware machines, tot wel 80 ton, op de laadvloer te kunnen laden, heeft Nooteboom speciale heavy duty-opritten ontwikkeld. Deze opritten zijn elk afzonderlijk geschikt voor 20 ton wieldruk. Het technisch laadvermogen van een 6-assige uitschuifbare Manoovr-semi-dieplader, type MPL-97-06(VU), bedraagt 75,5 ton. Met de toepassing van deze nieuwste opritten kan het laadvermogen optimaal worden benut. Het ontwerp en de speciale vorm van het einde van de opritten bieden een hellingshoek van slechts 10 graden, waardoor het op- en afrijden van lading wordt vergemakkelijkt.

80 tons-opritten

Het wettelijk laadvermogen van de 6-assige uitschuifbare Manoovr-semi-dieplader met gieksleuf verschilt per land. In Nederland bedraagt dit 75,5 ton bij 80 km/u op kenteken. In Duitsland is dit met een § 70 StVZO ontheffing twee ton lager, vanwege de beperking tot 35 ton voor een 4-assige trekker in Duitsland. Dus slechts 23 ton koppeldruk in plaats van 25 ton. In Frankrijk is dit met een Categorie 3 ontheffing, net als in Nederland, ook 75,5 ton.

Om machines tot 80 ton veilig en efficiënt op de Manoovr semidieplader te laden, ontwikkelde Nooteboom deze heavy duty opritten. Maar om dergelijke zware machines te laden en te vervoeren, is naast de opritten ook de achterzijde van de Manoovr extra sterk uitgevoerd. Zowel links als rechts van de gieksleuf mag de vloer met 30 ton belast worden, dus totaal 60 ton. Dit op een oppervlakte van slechts 30 x 30 centimeter. Onder de achterzijde van de oplegger kunnen heavy duty hydraulische steunpoten worden gemonteerd, eveneens elk met een draagkracht van 30 ton, dus 60 ton totaal.

Vloerbelasting Manoovr met gieksleuf

De uitschuifbare hoofdligger van de Manoovr wordt per voertuig uitgerekend voor het maximale laadvermogen. Het platform van de Manoovr kan zeer zware lasten ondersteunen, waarbij de achterzijde van de oplegger tot zelfs 30 ton per zijde overrijdbaar of belaadbaar is.

Reageer op dit artikel