nieuws

Liebherr in groen-rood voor Claas

Materieel

Landbouwmachinefabrikant Claas verrast op de Agritechnica met een complete lijn wielladers en verreikers. Die koopt Claas in bij Liebherr. In 2015 werd reeds aangekondigd dat de twee Duitse familiebedrijven de handen ineen gingen slaan. De samenwerking biedt Liebherr betere toegang tot de agrarische markt, en is voor Claas een verbreding van het leveringsprogramma.

Liebherr in groen-rood voor Claas

Dat Claas de recent voorgestelde Liebherr-verreikers per 2018 in eigen kleuren zou gaan verkopen, is dus geen verassing. Geruchten gingen óók al langer dat hier nog een wiellader bij zou komen. Dat Claas zó fors inzet en nu praktisch de complete lijn wielladers onder eigen naam gaat voeren, komt echter toch nog uit de hoge hoed.

Claas noemt de wielladers Torion en gaat zeven modellen voeren, van 5,2 tot 19,5 ton. De twee zwaarste modellen, de Torion 1812 en 1940, betreft machines met een Xpower-transmissie. Claas labelt deze met de toevoeging Cmatic.

Wielladers van Claas ook in Nederland

De samenwerking is zeker geen Duits onderonsje. De Nederlandse Claas-importeur, Kamps de Wild in Zevenaar, gaat de wielladers ook in ons land op de markt brengen. Voor de compactmachines ziet de importeur vooral kansen bij veehouders, en de zwaardere machines zijn geschikt voor op de kuil bij agrarische loonwerkers. Technisch is er geen onderscheid met de Liebherr producten. Toch ziet de importeur kansen. Vooral de servicebehoefte van kopers uit de landbouw is wezenlijk anders dan in de bouw. Een landbouwer of loonwerker verwacht en eist in het seizoen 24/7 service van zijn dealer. Bij een storing moet de machine, ook bij nacht en ontij, snel weer draaien. De importeur verwacht met name op dit punt het verschil te maken via haar landbouwmechanisatiebedrijven en dealers.

Kramer via John Deere

Claas kocht haar verreikers eerder in bij Kramer, maar besloot dit contract niet te verlengen. Kramer tekende onlangs een vervangende overeenkomst met ’s werelds grootste landbouwmachinefabrikant John Deere. Zij gaan de verreikers onder Kramer-vlag via de landbouwdealers verkopen. John Deere sluit niet uit op termijn een belang te nemen in Kramer.

Reageer op dit artikel