nieuws

Volvo showt 100% elektrische graafmachine (met video)

Materieel

Volvo heeft de EX2 gedemonstreerd, een 100% elektrische compacte graafmachine. De conceptmachine is volledig schoon. De EX2 werkt volgens Volvo 10 keer efficiënter dan een conventionele graafmachine, terwijl het geluidsniveau ook nog eens 10 keer lager ligt.

Volvo showt 100% elektrische graafmachine (met video)

De EX2 is gepresenteerd tijdens de Volvo Group Innovation Summit in Londen. Volvo showde tijdens deze bijeenkomst ook een autonoom rijdende vuilniswagen en een elektrisch bus.

8 uur intensief draaien met Volvo EX2

Om de EX2 volledig elektrisch aan te drijven heeft Volvo de verbrandingsmotor vervangen door twee lithium-ion accu’s (38 kWh). Met deze accu’s kan de machine volgens Volvo probleemloos 8 uur intensief draaien. Ook de hydrauliek componenten zijn vervangen door elektrische oplossingen, waaronder elektromechanische lineaire aandrijvingen die helpen om de transmissieketen te optimaliseren.

Deze oplossingen, in combinatie met de minder noodzakelijke koeling van de machine, leiden tot een aanzienlijk lager geluidsniveau. Vermogen en kracht van de elektrische EX2 is volgens Volvo identiek aan die van conventionele machines.

Volvo EX2Lagere TCO

In de visie van Volvo zijn elektrische machines die geen schadelijke gassen uitstoten de toekomst. ‘De verbeterde efficiency en onderhoudsvrije systemen leiden ook nog eens tot lagere operationele kosten en totale eigendomskosten’, aldus Volvo.

De EX2 is voor Volvo nog puur een researchproject. De onderneming heeft vooralsnog geen plannen de machine te vermarkten.

Reageer op dit artikel