nieuws

BouwMachines test de eerste Doosan DX165W-5 in Nederland

Materieel

De Doosan DX165W-5 was dit jaar als prototype op de Bauma en nadien op de TKD te zien. Het was één en dezelfde machine die later weer terug naar Korea ging. Niemand kon er mee draaien en in het veld kwam je Doosans nieuwe compacte mobiele dus nergens tegen. Het allereerste serie-exemplaar op Nederlands grondgebied stond in november op de stoep van dealer Anema, waarna ze hem direct opbouwden en afleverden bij onze testzandbak.

BouwMachines test de eerste Doosan DX165W-5 in Nederland
Met de komst van de DX165W-5 speelt Doosan in op de vraag naar compactere mobiele graafmachines.

Met de komst van de DX165W-5 speelt Doosan in op de vraag naar compactere mobiele graafmachines. Want die is er, zo constateert de fabrikant. Doosan heeft er met de ontwikkeling van de DX165W-5 voor gekozen om niet voor ultracompact te gaan, zoals bijvoorbeeld Volvo dat doet met haar 15-tons EWR150E. Die heeft een draaistraal (hart draaikrans tot en met contragewicht) van 172 centimeter. Deze 16-tons DX165W-5 heeft een grotere draaistraal van 185 centimeter, exact evenveel als de Liebherr A918 Compact, die met 18 ton dan ook weer een stukje zwaarder is.

Perkins viercilinder
Na het opentrekken van de motorkap zien we geen eigen zespitter, maar een Perkins viercilinder dwars achterin. Voor een zescilinder was simpelweg geen ruimte. Net als Doosans eigen motoren heeft de Perkins ook geen roetfilter nodig om aan de Stage IV-normen te voldoen. Dat maakt regenereren dus overbodig. Uiteraard moet je wel AdBlue tanken om de SCR-techniek in de uitlaat zijn werk te laten doen. Ook is er nog een oxycat (DOC) aanwezig.

Concessies deed Doosan wat betreft uitvoering niet. Enkel de optie floating boom voor het drukloos zetten van de hefcilinders is op de compactversie niet te krijgen. Voor de rest zit alles erop en eraan zoals je een Doosan kent, inclusief de cabine. Die is namelijk ook identiek aan de conventionele machines. Dus ook de bediening en binnenruimte is precies zoals je van Doosan gewend bent. Onlangs beschreven we die al toen we de DX170W-5 in de test hadden. De testmachine is compleet opgebouwd met brede banden, getinte ramen, Groeneveld-smering en een Steelwrist-draaikantelstuk.


Wat Doosan op papier nastreefde, komt er in praktijk ook uit, zo blijkt in de zandbak. Want de compacte Doosan maakt zeker een stabiele indruk, zelfs met het gemonteerde draaikantelstuk. Hoe verhoudt deze compacte machine zich ten opzichte van de conventionele Doosans? Hoe presteert hij in de graafproef, en bij het laden van een vrachtwagen? De volledige test leest u terug in BouwMachines 12. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een proefabonnement af en profiteer van een fikse korting!


Reageer op dit artikel