nieuws

Onbekende topper: Yanmar SV100-2 in BouwMachines praktijktest

Materieel

Yanmar kennen we allemaal, al is het maar van de motoren. Wereldwijd is het ook een topnaam in de minigravers, in Nederland gek genoeg niet echt. De fonkelnieuwe tientons SV100 met verstelgiek heeft zeker de potentie om dat te veranderen. Technisch zit het wel goed, en met zijn 10,3 ton is de Yanmar vrij uniek in de markt. Alle reden om hem eens goed te testen.

Onbekende topper: Yanmar SV100-2 in BouwMachines praktijktest

De SV100 met tweedelige giek is een machine die de fabrikant en importeur eigenlijk al veel langer in het programma wilden hebben. Een zware conventionele minigraver met verstelgiek; daar is wel vraag naar in de Benelux. Wat direct opvalt aan de machine is de duurzame afwerking van de giek. Zo zijn alle hydrauliekslangen voorzien van metalen of kunststof bescherming. Niet alleen op de lepelsteel, maar daadwerkelijk vanaf de cilinder tot aan het ventielenblok, keurig!

Fors bemeten rijwerk
Het rijwerk is fors bemeten. Het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een verzwaarde achttonner, maar met een minigraver die ook echt volledig als tientonner ontworpen is. Zo heeft de onderwagen met ruim 3 meter lange rupsen een bodemvrijheid van 45 centimeter.

Bijna een binnendraaier
In de cabine kan iedereen zonder uitleg aan de slag. Deze is ruim en overzichtelijk. De stoel is te verstellen ten opzichte van de joysticks, maar ook als gehele console te verzetten. Er is een klein lcd-display aanwezig, maar die heb je niet nodig in het werk. Deze geeft de onderhoudsintervallen weer en registreert temperaturen, foutcodes en urenstanden voor de monteur. Ook handig voor de facturatie als zzp’er: je kunt in de historie terugzien hoeveel uur je op een bepaalde dag hebt gedraaid afgelopen jaar.

Verstelgiek met schuifje
De machine voelt prima aan en werkt goed af. Zelfs als je tijdens het afwerken ook de verstelgiek gebruikt, blijven de giekbewegingen constant. Die verstelgiek bedien je niet met voetpedalen, maar met het proportionele schuifje op de rechterjoystick. Dat werkt prima en is goed te doseren. De machine heeft tijdens het werk weinig ruimte nodig. Yanmar heeft de VIO-serie als binnendraaier, toch zwenkt de conventionele SV-100-2 met monogiek slechts 11 centimeter buiten de rupsen.


Weten hoe de Yanmar presteert in de praktijk? Lees de volledige praktijktest, alle specificaties en onze rapportcijfers in BouwMachines 3, die vrijdag aanstaande verschijnt. Elke maand het laatste nieuws uit de bouwmachinewereld te weten te komen, inclusief testverslagen, reportages, techniek, management en nog veel meer? Sluit dan nu een abonnement af en mis niets meer!


Reageer op dit artikel