nieuws

BouwMachines test de nieuwe Bobcat T450 schranklader

Materieel

In Amerika en Canada heeft ‘iedereen’ er eentje: een schranklader. Die markt ligt aan deze kant van de oceaan toch wat lastiger. Maar ondanks de opkomst van de minishovel blijft de schranklader ook hier een vaste schare fans bedienen. Bouwmachines reed onlangs bij Bobcat met nieuwkomer T450.

BouwMachines test de nieuwe Bobcat T450 schranklader

Bobcat voert op de schrankladers soms veranderingen door, zonder dat het samenvalt met een nieuwe serie of nieuw model. Dat geeft het risico dat vernieuwingen onopgemerkt voorbij gaan, zeker omdat ook het concept en ontwerp eigenlijk al die jaren hetzelfde is. Samengevat; aan de buitenkant zie je er niets van, alleen de echte kenners c.q. machinisten zien de veranderingen.

Motorenwissel
Toch is er nu wel degelijk nieuws te melden. Zo is de fabrikant bezig met een grootscheepse motorenwissel binnen de Bobcat-range. De Kubota-motoren maken in alle zwaardere types binnenkort plaats voor eigen drie- en viercilinder Bobcat-motoren. In de T450 ligt, achter de zware oranje achterdeur, al zo’n viercilinder blok: de 2,4 liter D24 met 45,5 kW (61 pk) om precies te zijn.

Nieuwe onderwagen
Net zoals bij de motoren, gaat Bobcat gefaseerd over op een nieuw ontworpen onderwagen. Het huidige onderstel is vrij massief volgebouwd. Dat verslechtert de bereikbaarheid. De bovenzijde van het binnenwerk is bovendien vlak waardoor er modder op blijft liggen. Het nieuwe onderstel heeft een meer open structuur met afgeschuinde afdekplaten. De ruimte tussen frame en tracks is bovendien groter. En in plaats van een enkele spanrol heeft het nieuwe model dubbele spanrollen aan de voorzijde. Dit geeft een langere levensduur van de tracks en meer comfort tijdens het rijden.

Het complete testverslag van de nieuwe Bobcat T450 lezen? Hoe presteert de machine in de praktijk, hoe bevalt de nieuwe onderwagen en wen je snel aan de nieuwe bediening? In de komende uitgave van BouwMachines, die op 22 januari verschijnt, leest u er alles over.
Elke maand het laatste nieuws uit de bouwmachinewereld te weten te komen, inclusief testverslagen, reportages, techniek, management en nog veel meer? Sluit dan nu een abonnement af en mis niets meer!

Reageer op dit artikel