artikel

Rusch gaat weer speciale sloopmachines bouwen

Materieel

Rusch gaat weer speciale sloopmachines bouwen

Rusch in Medemblik heeft aangekondigd weer speciale sloopmachines te gaan bouwen. Volgens directeur Ruud Schreijer heeft het bedrijf meerdere aanvragen voor de RS 4500 en RS 6000 sloopmachines ontvangen. ‘Het aantal reacties heeft ons verrast.’

Zo’n tien jaar geleden kreeg Rusch al eens een speciale onderscheiding voor een 90 meter hoge sloopkraan, de hoogste sloopkraan ter wereld. In februari 2013 moest kranenbouwer Rusch in Zwaag het faillissement aanvragen. Het bedrijf ging verder in Medemblik met de focus op inspectie en reparatie van hijskranen. In 2014 werden nog welk drie sloopmachines aan SBG in Saudi verkocht, in 2016 gevolgd door de levering van een RS 7500 aan Amerikaans bedrijf. ‘Maar in de afgelopen jaren werden geen verdere ontwikkelingen gedaan en werd ook geen aquisitie gepleegd’, laat Ruud Schreijer weten aan BouwMachines.

Afgelopen maand kondigde hij in Boston tijdens het World Demolition Summit, een conferentie voor de top van internationale sloopindustrie, aan met Rusch weer speciale sloopmachines te willen gaan ontwikkelen en bouwen. ‘Daar hebben we heel veel positieve reacties opgehad, van serieus geïnteresseerde bedrijven. Inmiddels zijn de eerste aanvragen binnen’, aldus Schreijer.

Hij zegt overweldigd te zijn door het grote aantal reacties op de aankondiging weer speciale sloopmachines te gaan bouwen. ‘Belangstelling is er vooral vanuit de Verenigde Staten en Frankrijk. In de VS staan veel grote projecten op stapel, waar grote machines nodig zijn.’

Rusch RS 4500 en RS 6000

Rusch zal zich in eerste instantie richten op de bouw van de RS 4500 en de RS 6000. De machines hebben eigen gewichten tussen de 160 en 240 ton, mede afhankelijk van de gekozen giekconfiguratie. De basismachine kan uitgerust worden met drie verschillende gieken: een knik-, ripper- of telescoopgiek. De RS 4500 met telescoopgiek heeft een bereik van 60 meter, voor de RS 6000 is dat 75 meter. Beide machines kunnen op die hoogte werken met een 5 ton zwaar uitrustingsstuk.

Met een knikgiek heeft de RS 4500 een bereik van 43 meter. Het maximaal gewicht van een te monteren schrootschaar is dan 5 ton. Voor een sloophamer is dat 7 ton. Aan de RS 6000 met knikgiek kan maximaal een sloopschaar van 10 ton worden gemonteerd of een 12 tons sloophamer. De machines zijn zonder hulpkranen in drie uur tijd op te bouwen.

Specifieke sloopmachines met CE-keurmerk

Wat de Rusch sloopmachines bijzonder maakt is volgens Schreijer dat het geen aangepaste rupsgraafmachines zijn, maar specifiek ontwikkelde sloopmachines. ‘De machines zijn in hun geheel CE-gekeurd.’

Schreijer hoopt nog voor het einde van het jaar de eerste handtekeningen gezet te hebben onder orders. ‘Dan kunnen we in het nieuwe jaar daadwerkelijk van start gaan.’

Reageer op dit artikel