artikel

Damwand zetten met een graafmachine, geen heistelling nodig met nieuwe sidegripper Dieseko

Materieel

Damwand zetten met een graafmachine, geen heistelling nodig met nieuwe sidegripper Dieseko

Bij het heien van damwanden of buizen zijn de vrijhangende trilblokken heer en meester. Ofwel aan een draadkraan, aan een makelaarstelling of aan een tot funderingsmachine omgebouwde graafmachine. Het alternatief is een zijklemmer. Dit concept zit in een nichemarkt en heeft zowel voor- als nadelen. Dieseko heeft op basis van haar bewezen trilbloktechniek nu een eigen sidegripper gebouwd. Vooral met een alternatieve klemconstructie wil Dieseko zich onderscheiden van de huidige aanbieders.

Wat de veelgebruikte traditionele vrijhangende trilblokken gemeen hebben is de lange giek of mast die nodig is om bóven de damwand uit te torenen. Wil je een plank van 10 meter slaan, dan heb je een kraan of heistelling nodig die het trilblok nog bóven deze hoogte kan brengen. Los van het feit dat funderingskranen en heistellingen niet bij iedereen op de werf staan, kan de hoogte een nadeel zijn. Bijvoorbeeld als je damwanden wilt zetten onder een viaduct of bij andere hoogtebeperkingen. Een zijklemmend trilblok, een sidegripper, is dan de oplossing. Deze trilt een damwand niet van bovenaf de grond in, maar klemt zich aan de zijkant vast aan het damwandprofiel en trilt vanaf die positie. Dit geeft enkele voordelen, waarvan de beperkte hoogte net genoemd is.

Een lange plank in etappes de grond in slaan met een standaard graafmachine

De beperkte hoogte is niet het enige voordeel. Het tweede is dat je zo’n zijklemmer in combinatie met een standaard graafmachine kunt gebruiken. Een lange plank kun je in etappes de grond in slaan door deze telkens iets hoger vast te klemmen. Je hebt zodoende geen heistelling nodig. En hiermee is een zijklemmer in theorie ook geschikt voor grondverzetbedrijven die af en toe heiwerk willen verrichten. Tot slot kun je met een zijklemmer, in principe, damwandplaten oppikken van de stapel en rechtop zetten zonder extra mannetje en hijskettingen.

Tekst gaat door onder de foto.

19BMA09_imprPVE_SideGripper_08-min

Het is duidelijk zichtbaar hoe de sidegripper de plank over de zijkant aan weerszijden vastgrijpt.

Dieseko ontwikkelde en bouwde een sidegripper volledig in eigen huis

Dieseko is een bedrijf dat wereldwijd actief is, het bedrijf ziet op diverse plekken markt voor zijklemmende trilblokken. Deze markt wordt nu gedomineerd door een Finse aanbieder.

Dieseko merkt dat het concept van zijwaarts klemmen leeft en krijgt er vragen over van haar bestaande klanten. Hierop is men zelf een sidegripper gaan ontwikkelen, het resultaat was op de afgelopen Bauma te zien: de PVE 2308SG Side Gripper. Dieseko heeft deze volledig in eigen huis ontwikkeld, en gebouwd in de eigen fabriek te Sliedrecht.

Nadien is dit prototype in de praktijk getest en op een paar punten verbeterd. Eind augustus organiseerde Dieseko een demodag voor klanten. Hier was de nieuwe sidegripper in actie te zien en stond men open voor feedback en ideeën vanuit de markt. De eerste serieproductie staat voor eind dit jaar op de planning.

Het hart van de PVE 2308 SG is vertrouwde en bewezen techniek

Dat men bij Dieseko Group trilblokken kan bouwen, dat is bekend. Het hart van de nieuw gebouwde PVE 2308 SG is dan ook vertrouwde en bewezen techniek. Maar daar houdt de vergelijking met de bestaande trilblokken ook wel op. Het bouwen van een sidegripper is namelijk afwijkend en niet simpel, dat zit hem met name in het tegennatuurlijke krachtenspel.

Tekst gaat door onder de foto.

19BMA09_imprPVE_SideGripper_04

Op deze foto is het klemprincipe goed zichtbaar. De glimmende delen zijn niet de zuigerstangen van de klemcilinders, het zijn de cilinderhuizen die in het centrale huis schuiven. Dit geeft sterkte en maakt dat de cilinders zelf beschermd liggen.

Een traditioneel trilblok plaats je óp de damwand, waardoor alle trilkracht verticaal naar beneden gaat. Bij een sidegripper is dat niet het geval: het trilblok bevindt zich náást de damwand. De zijklem moet alle krachten via een omweg naar beneden doorgeven. Dit geeft verliezen en betekent sowieso grotere krachten op de sidegripper als geheel ten opzichte van een traditioneel trilblok.

Een zwaar cilinderhuis en twee klemcilinders

Hierop heeft PVE haar sidegripper uitgerust met een nieuw klemprincipe. Dat werkt niet met gripper-armen en scharnierpunten, maar met een zwaar cilinderhuis en twee klemcilinders. De fabrikant verwacht dat door het achterwege blijven van pennen en bussen minder slijtage door de trillingen zal optreden.

De cilinderstang blijft bovendien beschermd in het binnenwerk, het is feitelijk de buitenkant van de cilinder die je in en uit het zware cilinderhuis ziet schuiven. Lang verhaal kort: de klemcilinders zitten dus goed beschermd, en ook de hydrauliekslangen zijn goed weggewerkt. Via tien elastomeren blokken is het trillend gedeelte in alle richtingen afgeveerd ten opzichte van het frame.

Tekst gaat door onder de foto.

19BMA09_imprPVE_SideGripper_02

De vier gekartelde hardstalen klembekken klemmen een damwandplank voldoende strak vast om de trilkracht van het blok over te brengen. Het trilblok is ingebouwd achter de twee ronde deksels.

Een powerpack is niet nodig

We noemden eerder al het voordeel dat een sidegripper-trilblok aan een standaard graafmachine kan. Daar is niets aan gelogen. Via een CW-snelwissel hangt de ruim 3 ton PVE 2308 SG aan de graafmachine, en je hebt genoeg aan een pers-, retour- en lekleiding.

Het trilblok vereist 220 liter olie per minuut bij een druk van 330 à 350 bar. Een powerpack is dus niet nodig. De 35-tons Hitachi levert deze olie probleemloos.

Puur vanwege het gewicht is een machine van 35 ton of zwaarder ook daadwerkelijk aan te raden. Het trilblok kent tal van functies, en kreeg een eigen elektrisch gestuurd ventielenblok opgebouwd om deze te bedienen. Via toegewezen extra knoppen en schuifjes op de sticks van de Hitachi is de bediening van alle functies volledig geïntegreerd in de standaard joysticks.

Tekst gaat door onder de foto.

19BMA09_imprPVE_SideGripper_07

Uiteraard kan de sidegripper ook planken trekken. De 35-tons kraan is aangeraden om met het 3-tons uitrustingsstuk stabiel te werken.

Werken met een sidegripper vergt ervaring

Ook al is de bediening goed voor elkaar: het werken met een sidegripper is lastig en vergt ervaring. Vooral het aanvoelen van de trilkrachten en het precies verticaal houden van het trilblok vereist langdurige ervaring. Een typische heistellingmachinist ziet zichzelf van nature niet zo snel werken met een graafmachine, terwijl machinisten uit het grondwerk vaak geen heimachinist zijn. Ergens op het snijvlak zoekt de sidegripper zijn markt in Nederland.

19BMA09_imprPVE_SideGripper_10

Dankzij het kantelen en roteren kan de klem in alle posities komen. De rotator kan eindeloos draaien.

LEES HIER meer over Dieseko

 

Reageer op dit artikel