artikel

Matexpo is er klaar voor: 369 exposanten, waarvan 42 uit Nederland

Materieel

Matexpo is er klaar voor: 369 exposanten, waarvan 42 uit Nederland

De organisatie van Matexpo staat in de startblokken om in Kortrijk weer een aantrekkelijke beurs te organiseren. Met 369 exposanten, waarvan 42 uit Nederland, hoopt beursmanager Gregory Olszewski de naar verwachting 40.000 bezoekers een aantrekkelijk programma voor te schotelen. Bezoekers uit Nederland worden met open armen ontvangen. ‘Want dat mogen er best nog wat meer worden.’

Matexpo afficheert zich als de derde materieelbeurs van Europa, na de Bauma en Intermat. De organisatie is trots op de historie, die teruggaat tot 1946. Tegenwoordig wordt de beurs georganiseerd in een tweejaarlijks ritme. De editie van 2019 wordt de 38ste aflevering. Het beurscomplex in Kortrijk, met een buiten- en een binnengedeelte, omvat 135.000 vierkante meter.

Kwaliteit bezoekers belangrijker dan kwantiteit

Matexpo2017_Gregory-4

Beursmanager Gregory Olszewski

Nadat de afgelopen jaren hard aan de weg is getimmerd om het aantal bezoekers te verhogen, is dat nu niet meer het belangrijkste. Integendeel. ‘In 2017 hebben we 41.400 bezoekers getrokken, en dat is een heel mooi aantal. Dit hoeven er niet meer te worden. Als we weer rond dat aantal uitkomen, zijn wij tevreden’, zegt beursmanager Olszewski. ‘De kwaliteit van de bezoekers is veel belangrijk dan de kwantiteit. Natuurlijk moet het gezellig druk zijn. Maar het is vooral belangrijk dat de juiste mensen komen. Gelukkig wordt de kwaliteit van onze bezoekers door de exposanten over het algemeen positief gewaardeerd. Daar gaat het uiteindelijk om.’

De ruim 40.000 bezoekers bij de laatste editie vormden het slotstuk van een mooie groeicurve. In 2011 trok de Matexpo 28.000 bezoekers. Met de nodige marketinginspanningen groeide dit vervolgens naar 36.200 bezoekers in 2013 en 39.300 in 2015. ‘Misschien komen we dit keer nog iets hoger uit dan vorige keer, en eindigen we op 42.000 of 43.000. Maar nogmaals: de kwaliteit is voor ons belangrijker.’

Alle grote machinemerken zijn vertegenwoordigd

Naast tientallen toeleveranciers, zijn alle grote machinemerken op de Matexpo vertegenwoordigd. In de meeste gevallen gaat het om importeurs die exposeren. Olszewski: ‘We streven naar een zo ruim en compleet mogelijk aanbod voor de bezoekers. Partijen als Spierings, JCB en Atlas Copco komen op fabrieksniveau, de meeste andere merken worden gepresenteerd door importeurs. Ik denk dat we geen grote merken missen. Er zijn voldoende machines te zien, dat zal de mensen zeker niet teleurstellen.’

Tekst gaat door onder de foto.

De bezoekers van de Matexpo zijn volgens Olszewski vooral beslissers en technische mensen. ‘Dat is ook waar onze exposanten behoefte aan hebben.’ Op de zaterdag en de zondag komen veel machinisten naar het beurscomplex. ‘Dat zijn vrijwel alleen Belgen en Fransen’, weet Olszewski. ‘Nederlandse machinisten gaan massaal naar de TKD, maar op de Matexpo zie we ze nauwelijks. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het bezoeken van de TKD voor hen echt een traditie is, en dat de behoefte daarmee voor een deel al is afgedekt.’

Wel veel exposanten, relatief weinig bezoekers uit Nederland

Kijkend naar de herkomst van de bezoekers neemt Nederland een bescheiden plaats in. Bij de vorige editie waren het er 2.000. ‘Dat mogen er best nog wat meer worden’, meent Olszewski, ‘want dat is een relatief bescheiden aantal.’ De meeste bezoekers komen uit België en Frankrijk.

Tekst gaat door onder de foto.

FOTO-2.-Ahlmann-op-MAtexpo.-2017_Matexpo_Dag6_HR-41

Stuntje met een Ahlmann op de Matexpo in 2017. Op de komende Matexpo is Ahlmann Nederland een van de 42 Nederlandse exposanten.

Met 42 exposanten zijn Nederlandse bedrijven wel goed vertegenwoordigd. ‘Daar zijn we zeker tevreden over. We zijn blij met de inbreng vanuit Nederland’, aldus Olszewski. Onder de Nederlandse exposanten zijn partijen te vinden als Ahlmann, Dehaco, Pirtek, Pladdet, Brigade Electronics, Nimatech, Tuytel, Engcon, Spierings, Luteijn, Collé, ITR Benelux, Hoeflon, SAF Benelux, Montarent, Eurosteel en Nooteboom.

Matexpo telt ditmaal tachtig nieuwe exposanten

Volgens Olszewski kunnen bezoekers ongeveer tachtig nieuwe exposanten verwachten in vergelijking met twee jaar geleden. ‘Zo’n 75 tot 80 procent van de exposanten keert terug. Omdat de grootste exposanten bijna allemaal terugkomen en vaak ook op dezelfde plek staan, lijkt het misschien alsof er minder nieuwe standhouders zijn. Maar het zijn er echt rond de tachtig. In veel gevallen gaat het echter om wat kleinere stands.’

Om de nieuwe standhouders te vinden, kunnen bezoekers van de Matexpo tijdens de komende editie voor het eerst gebruikmaken van een app. ‘Daar hebben we veel in geïnvesteerd, en we denken dat deze app het comfort van de bezoekers sterk ten goede zal komen.’ De app toont de beursvloer als plattegrond. Via een gps-signaal kan de bezoeker zien op welke plek hij zich bevindt. Verder kan met een zoekopdracht gericht worden gezocht naar exposanten.

Extra aandacht voor veiligheid

Nieuw is dit jaar een Safety Award. ‘We hadden al langer een Innovation Award en een Green Award, daar is deze Safety Award nu bijkomen’, licht Olszewski toe. ‘Op deze manier willen we meer aandacht vragen voor veiligheid. Inzendingen voor de awards worden beoordeeld door een jury die bestaat uit professionals. De nummers 1 tot en met 3 van elke award worden tijdens de beurs extra belicht.’

De Matexpo wordt van woensdag 11 tot met zondag 15 september gehouden op het beurscomplex Kortrijk XPO in Kortrijk. Klik HIER voor meer informatie en aanmelden.

 

Reageer op dit artikel