artikel

FOTOREPORTAGE | Nieuwe machines en ander moois op de Bauma

Materieel

FOTOREPORTAGE | Nieuwe machines en ander moois op de Bauma

De Bauma in München was vorige week goed voor de lancering van een forse reeks nieuwe machines. Daarnaast was er nog heel veel ander moois te zien. Bekijk hieronder een fotoreportage om een indruk te krijgen. Onder elke foto staat steeds een toelichtende tekst.

Liebherr had in München niet alleen de meeste vierkante meters tot zijn beschikking, het bracht ook de verreweg zwaarste machine mee: de 1.070 ton wegende, negen meter brede en 200 meter hoge LR 1800 rupskraan. De machine, met een hefvermogen van 800 ton, moest met 42 afzonderlijke transporten worden aangevoerd. De  LR 1800 was in München niet in één beeld te vangen. Maar de foto boven dit artikel geeft wel een indruk van de enorme afmetingen van dit indrukwekkende gevaarte.

Menzi  Muck verzorgde een spectaculaire show met zijn befaamde spingraafmachines.

Een stukje Hollands glorie in Beieren: ook Waterking was op de Bauma present.

Kobelco presenteerde in München de nieuwe SK75SR.

Meer nieuws van Kobelco: een elektrische minigraafmachine. Deze 1,7-tons 17SR is nog in de conceptfase. Lees hier meer over deze elektrische minigraver van Kobelco.

Voor de toegangspoortjes in het beurscomplex verzamelden zich elke ochtend duizenden en nog eens duizenden belangstellenden. Het totaal aantal bezoekers kwam in de hele week uit op ruim 620.000. Van hen kwamen er 10.000 uit Nederland. Lees hier meer over het recordaantal bezoekers en exposanten, en uit welke landen ze kwamen.

Nog meer Hollands glorie. Tobroco presenteerde op de Bauma de elektrische Giant G2200E X-tra. Lees hier meer over de elektrische wielladers van Tobroco. 

Volvo liet diverse nieuwe machines zien, waaronder deze L25, een elektrische wiellader. Lees hier meer over Volvo’s plannen met compact elektrisch materieel.

Op de Bauma was ook veel aandacht voor automatisch en semi-automatisch graven. Op de foto hierboven demonstreert Volvo met zijn nieuwe EC220E L het Active Control-systeem. De machinist zwaait naar het publiek, de machine doet het werk.

Binnenkort te zien op de Staad Grondverzetdagen: de Doosan DX300LC-7. Lees hier meer over Doosans DX300LC-7.

De grootste machine op de stand van Doosan: de DX800LC. De 80-tonner is vanaf begin 2020 in Europa verkrijgbaar.

Liebherr toonde onder meer dit model uit zijn nieuwe Generatie 8 rupsgraafmachines: de 23-tons 924. Lees hier een uitgebreid artikel over de Generatie 8 van Liebherr.

Van de bovenstaande machine heeft Komatsu-importeur BIA hoge verwachtingen: de PC 290 met Intelligent Machine Control.

Caterpillar presenteerde zich op het buitenterrein, maar had daarnaast een complete hal in het beurscomplex afgehuurd.

Hyundai presenteerde op de Bauma zes nieuwe machines, waaronder de HX300A L, te zien op de foto hierboven. De motor voldoet aan de Stage V-eisen. Hyundai maakte in München eveneens bekend dat machines voortaan af-fabriek zijn te leveren met draaikantelstukken van Engcon. Lees hier meer over de nieuwe machines van Hyundai.

Nog een nieuwe Hyundai: de HX900 L. Deze 90-tonner vervangt de R800LC-9. De HX900 L is de op één na grootste Hyundai graafmachine, na de R1200-9 van 120 ton. Lees hier meer over de nieuwe machines die Hyundai in München liet zien.

Case wiellader op methaan

Case stal de show met de expositie van zijn ‘wiellader van de toekomst’. Compleet met stem- en gezichtsherkenning, en draaiend op methaan of aardgas. Bekijk hier een uitgebreid artikel en een video over deze spraakmakende shovel van Case.

John Deere toonde in München een selectie van zijn uitgebreide gamma grondverzetmachines. Het Amerikaanse concern wil met zijn bouwmaterieel de Europese markt op. Lees hier meer over de plannen van John Deere in Europa.

Studenten van het SOMA College op bezoek bij het paviljoen van Liebherr, waar ze werden ontvangen door Wynmalen & Hausmann. (Foto: Frank Kerkmeijer). Bekijk hier een bericht over het bezoek van de SOMA-studenten aan München.

Demarec toonde op de Bauma een selectie uit zijn gamma. (Foto: Karlo Huls). Lees hier wat Demarec op de Bauma presenteerde.

De 117-tons Sennebogen 870E sloopmachine in volle glorie. Het maximale bereik is 36 meter.

De 8,5 ton zware ZE85 was een van de twee elektrische machines die Hitachi op de Bauma liet zien. De rupsgraafmachine is naar verwachting volgend jaar verkrijgbaar. Lees hier meer over de nieuwe Hitachi ZE85.

Hitachi liet ook een concept zien van de ZX350 rupsgraafmachine, de volgende generatie van de medium rupsgraafmachines. De machine heeft een grote cabine, waarbij Hitachi de focus heeft gelegd op het comfort voor de machinist. Lees hier meer bijzonderheden over de ZX350 van Hitachi.

Nog meer nieuws van Hitachi: een elektrische minigraafmachine, de ZE19.

Doosan heeft zijn assortiment uitgebreid met twee nieuwe diesel aangedreven minigravers: de 2,7 ton zware DX27z en  de 3,5 ton zware DX35z (zie foto hierboven). Beide machines zijn binnendraaiers.

Kobelco blijft zware sloopmachines ontwikkelen. De fabrikant kwam met zijn grootste graafmachine naar de Bauma: de SK850LC-10E. Lees hier meer over deze SK850LC-10E van Kobelco.

Komatsu presenteerde op de Bauma een elektrische 3-tons minigraafmachine. Het ging om een studiemodel, maar de machine was wel draaiend te zien.

Een complete verrassing: Kubota onthulde een minigraafmachine op LPG, de KX019-4 LPG. De prestaties doen niet onder voor een dieselmodel, verzekert de fabrikant. Lees hier meer over Kubota’s mini op LPG.

De 11-tons elektrische e12 van Mecalac was ook in München te zien. In 2018 won deze machine op de Intermat een innovatieprijs. Lees hier meer over de Mecalac e12.

Riedlberger demonstreerde de werking van zijn snelwisselsysteem. Lees hier een achtergrondartikel over de hydrauliekkoppelingen van Riedlberger.

Takeuchi onthulde een volledig elektrische minigraver: de TB220e. Het ging om een werkend prototype, dat draaiend aan het publiek werd gepresenteerd.  Lees hier meer over de TB220e van Takeuchi.

Yanmar showde een prototype van deze 2,3-tons minigraver. De ViO23 heeft een diesel aangedreven motor van eigen makelij. Lees hier meer over de nieuwe machines van Yanmar.

Kobelco en Doosan demonstreerden in München een methode om graafmachines via een 5G-verbinding op afstand te bedienen. Voor de gelegenheid had Kobelco een teddybeer in de cabine gezet. Bekijk hier een uitgebreider artikel en een video over het op afstand besturen van graafmachines.

De nieuwe Kubota R070.

Veel belangstelling voor deze nieuwe sloopmachine van Volvo, de EC750E HR.

De laatste foto in deze serie. Volvo presenteerde twee elektrische minigraafmachines, waaronder deze ECR25. De machines stonden nog achter een lint, en konden niet in actie worden gezien. Lees hier meer over de plannen die Volvo heeft met compact elektrisch materieel.

Klik hier voor meer nieuwsberichten en achtergrondartikelen over de Bauma.

Twee keer per week de gratis nieuwsbrief van BouwMachines ontvangen? Schrijf u hier in.

 

Reageer op dit artikel