artikel

Boskalis gaat bommen zoeken met Kubota mini-graafmachine

Materieel

Boskalis gaat bommen zoeken met Kubota mini-graafmachine

Boskalis Nederland heeft sinds enige tijd een eigen afdeling die zich toelegt op het opsporen van explosieven onder beoogde bouwlocaties. Hierbij worden ook graafmachines ingezet. Importeur Meerman kreeg de opdracht om een beveiligde Kubota KX080-4A te leveren, compleet met een aangepaste cabine.

De beveiligde Kubota KX080-4a heeft inmiddels zijn eerste uren gedraaid in Kampen, waar Boskalis in het kader van Ruimte voor de Rivier onder andere een nevengeul aanlegt naast de IJssel.

‘Dat is geen gebied waar we explosieven in de bodem verwachten, maar hier kunnen we wel mooi testen hoe de machine werkt. Daarom hebben we hem op dit werk neergezet’, vertelt Ben Engelenburg namens de afdeling Opsporing Conventionele Explosieven (OCE) van Boskalis.

Voorruit vervangen door 33 millimeter dik polycarbonaat

Metamo in Ede heeft de machine in opdracht van Meerman aangepast, conform de geldende wet- en regelgeving. Hierbij waren vaste overheidsrichtlijnen van kracht.

Zo is de voorruit vervangen door 33 millimeter dik polycarbonaat. Aan de bovenkant en op de vloer van de cabine is 40 millimeter watervast multiplex aangebracht. De zijruiten hebben plaatsgemaakt voor 8 millimeter polycarbonaat.

 

Onder de cabine is een stalen plaat geplaatst. Een Kubota KX080-4A weegt af-fabriek 8100 kilo. Na de aanpassingen heeft deze machine een gewicht van ongeveer 8,6 ton.

Boskalis koos bewust voor een mini-graver

Volgens Ben Engelenburg heeft Boskalis bewust gekozen voor een mini-graver. Eerder zijn bij andere projecten grotere graafmachines ingezet, met zogeheten overzetcabines.

‘Met deze Kubota kan je dankzij de compacte afmetingen overal bij komen. De machine is ook heel geschikt voor werken midden in de stad. Je bent mobieler. Dus dat is prima.’

‘In de binnenstad is deze Kubota ideaal’

In Utrecht kreeg Boskalis onlangs te maken met de aanleg van een warmtetransportleiding onder een bestaande watergang. Dit was in een gebied dat als ‘verdacht’ was aangemerkt in verband met de mogelijke aanwezigheid van oude explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

‘Op zo’n plek, in de binnenstad van Utrecht, is een kraantje als deze Kubota ideaal. Dan kan je met een 50-tonner helemaal niet uit de voeten.’

Boskalis wil totaalpartner zijn en zoveel mogelijk zelf doen

Het detecteren, lokaliseren, laagsgewijs ontgraven en identificeren van oude bommen of granaten in de grond, heet officieel de Opsporing van Conventionele Explosieven (OCE).

Tekst gaat door onder de foto.

Kubota-KX080-4A.-Beveiligd.-Boskalis.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_1859

Engelenburg: ‘Nu we hebben geïnvesteerd in deze kraan, maar ook in ander materieel en personeel, kunnen we deze OCE-werkzaamheden zelf uitvoeren. Dat past in onze filosofie. Wij willen een totaalpartner zijn. Uiteraard is de Kubota gespoten in onze huiskleuren. Hetzelfde geldt voor onze beveiligde VTVS-container waarin explosieven tijdelijk kunnen worden veiliggesteld, tot de overdracht aan de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie.’ De afkorting VTVS staat voor Voorziening Tijdelijk Veiligstellen Situatie.

Flexibeler bij inschrijven op aanbestedingen

OCE-werkzaamheden zijn meestal onderdeel van bredere projecten. ‘Dat we nu zelf voor OCE-werk zijn gecertificeerd, maakt ons flexibeler bij het inschrijven op aanbestedingen. In het verleden moesten we bij een tender zelf de markt op om een OCE-gecertificeerde partner te vinden, maar dit hoeft niet meer. We hebben nu immers alles zelf in huis.’

Vóór de afname werd de kraan uitvoerig gecontroleerd

Boskalis beschikt naast de Kubota over gecertificeerd personeel en over detectieapparatuur. ‘De wet- en regelgeving luistert heel nauw. We hebben de kraan en de aanpassingen vóór de afname ook helemaal gecontroleerd met onze technische dienst. Daarna worden ook wij weer gecontroleerd door TÜV Nederland. Je kan niets aan het toeval overlaten.’

Is een projectgebied betrokken geweest bij oorlogshandelingen?

Vroeger kwam het nog weleens voor dat op projecten ‘spontane vondsten’ werden gedaan, maar de kans hierop is tegenwoordig heel klein, zegt Engelenburg.

Tekst gaat door onder de foto.

Kubota-KX080-4A.-Beveiligd.-Boskalis.-Met-Koen-Meerman.-Foto-Boudewijn-Warbroek-IMG_1840

‘Via historisch vooronderzoek wordt vooraf nagegaan of een projectgebied betrokken is geweest bij oorlogshandelingen. Op zogeheten bodembelastingskaarten kan je zien welke gebieden verdacht zijn vanwege bijvoorbeeld bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Zo is het hele havengebied in Rotterdam aangemerkt als verdacht. Maar in het hele land zijn talrijke plekken aangewezen als verdacht, of als gebieden met een verhoogd risico.’

Hobbyisten met detectieapparatuur kunnen ongelukken veroorzaken

Bij de daadwerkelijke vondst van explosieven wordt de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) ingeschakeld. Soms is tijdelijke opslag in de al genoemde, beveiligde VTVS-container mogelijk.

Aangetroffen zwaardere explosieven worden in de bodem veiliggesteld, in afwachting van de komst van de EODD. Dit om te voorkomen dat hobbyisten met detectieapparatuur ongelukken veroorzaken.

Bij eventuele schade is na herstel een herkeuring nodig

Met de beveiligde Kubota  moet extra voorzichtig worden omgegaan. Bij eventuele schade aan de machine, is na het herstel een herkeuring nodig. ‘Je hoopt niet dat het ooit nodig is, maar mocht er iets gebeuren, dan moet de machinist veilig zitten.’

KX080-4a valt in MIA-regeling

De Kubota KX080-4a is standaard voorzien van een proportionele sloop- en sorteerfunctie, brandstofvulpomp, slangbreukbeveiliging, airco, en een anti-diefstalsysteem.

‘Door zijn geringe geluidsniveau valt deze Kubota in de gunstige MIA-regeling’, zegt Koen Meerman van de gelijknamige importeur en leverancier.

De machine is door Meerman uitgerust met onder meer een hydraulisch snelwissel met hijshaak, radio, een zwaailamp, en een camera aan de achterzijde. De Kubota is afgeleverd met drie bakken.


Ook een abonnement op BouwMachines? Dit is al mogelijk vanaf 6,25 euro per maand. Kijk hier naar de mogelijkheden.

Bekijk hier het BouwMachines Merkdossier over Kubota.

 

 

 

Reageer op dit artikel