artikel

Liebherr komt met Generatie 8 rupsgraafmachines

Materieel

Liebherr komt met Generatie 8 rupsgraafmachines

Liebherr introduceert vanaf 2019 de Generatie 8 rupsgraafmachines. De lijn bestaat vooralsnog uit zes modellen met gewichten tussen 22 en 45 ton. De lancering van de nieuwe generatie rupsgraafmachines zal één van de hoogtepunten worden op de stand van Liebherr op de komende Bauma.

Liebherr maakte de komst van de Generatie 8 rupsgraafmachines wereldkundig tijdens een persbijeenkomst in Canada, waarvoor ook BouwMachines was uitgenodigd. De eerste machines uit de Generatie 8 serie komen in 2019 op de markt. Gedurende het komende jaar zal de serie verder aangevuld worden tot uiteindelijk zes modellen: de R922, R924, R926, R930, R934 en R938, die wegen tussen de 22 en 45 ton. Kenmerkend voor de nieuwe lijn machines zijn volgens Liebherr verbeterde prestaties, hogere productiviteit bij een lager brandstofverbruik en meer veiligheid en comfort voor de machinist.

 

Stage V motor

Als eerste worden de R922 en R924 Generatie 8 rupsgraafmachines gelanceerd, met gewichten tussen 22 en 24 ton. Deze vervangen de oude modellen uit 2013 die nog zijn uitgerust met een Stage IIIB motor.  De nieuwe R922 en R924 zijn voorzien van een Liebherr motor die voldoet aan de emissie-eisen van Stage V. De uitstootnormen worden gerealiseerd door gebruik te maken van een dieseloxidatiekatalysator (DOC), een SCR-nabehandelingssysteem en partikelfilter.

De motorvermogens van de nieuwe generatie Liebherr rupsgraafmachines liggen tussen de 120 en 220 kW. Daarmee krijgen de machines sterkere krachtbronnen mee dan hun voorgangers. Zo bedragen de motorvermogens van de R922 en R924 respectievelijk 120 kW en 129 kW; dat is bijna 10 procent meer in vergelijking met de machines uit de vorige generatie. Dit draagt bij aan snellere laadcycli. Voor extra stabiliteit tijdens de werkzaamheden is het contragewicht verzwaard.

Liebherr stelt dat zowel de graaf- en opbreekkrachten  en opbreekkrachten als het zwenken van de R922 en R924 aanzienlijk zijn verbeterd. De fabrikant spreekt in dit verband over verbeteringen tussen 5 en 25 procent in vergelijking tot de vorige modellen.

 

Bijzondere feature op Generatie 8 rupsgraafmachines

Eén van de bijzonderheden van de Generatie 8 machines is een hol gevormd stuk aan de bovenzijde van de giek . Dit leidt aldus Liebherr tot een betere verdeling van krachten, waardoor de machines beter presteren. Bovendien wordt het operationeel gewicht van de machine met deze feature gereduceerd.

Liebherr R924 Generatie 8Wat verder opvalt aan de Generatie 8 machines is het nieuwe lichtconcept. De gangbare halogeenverlichting is vervangen door LED-technologie. LED-lampen hebben een langere levensduur, verbruiken minder energie en geven een krachtiger licht. Volgens Liebherr draagt LED niet alleen bij aan betere prestaties van de machine, maar ook aan meer veiligheid en comfort voor de machinist.

 

In de cabine

Ook de cabine is door  Liebherr onder handen genomen. De machinist zit op een pneumatisch geveerde stoel met verticale en longitudinale demping. Hij heeft de beschikking over een 7 inch groot touchscreen. In vergelijking met het touchscreen uit de vorige generatie Liebherr rupsgraafmachines biedt het display de machinist een schat aan informatie, zoals het actuele peil van motorolie, hydraulische olie en AdBlue. Machinefuncties zijn ook via het touchscreen in te stellen.

Bij de ontwikkeling van de Generatie 8 machines is ook veel aandacht besteed aan het zicht vanuit de cabine. De machines hebben camera’s aan de achterkant en zijkanten. De voorruit kan volledig worden ingetrokken. De voorruit en rechterruit zijn uitgevoerd in getint veiligheidsglas. De achterruit kan in geval van nood gebruikt worden als nooduitgang.

De Generatie 8 rupsgraafmachines zullen gebouwd worden in de fabriek van Liebherr in Colmar, Frankrijk. Voor de zes modellen hanteert Liebherr drie modulaire platforms. Het delen van componenten biedt voordelen in het productieproces. De R922 en R924 worden gebouwd op hetzelfde modulaire platform. Hetzelfde geldt voor de R926 en de R930 en ook voor de R934 en R938.

 

Bauma 2019

De lancering van de Generatie 8 rupsgraafmachines moet aldus Liebherr één van de hoogtepunten worden op Bauma 2019, van 8 tot en met 14 april in München. Liebherr begint op 1 november met de opbouw van haar stand op het beursterrein van Bauma in München.

 

Onderstaande video maakte Liebherr over de nieuwe Generatie 8 rupsgraafmachines:

Foto's

Reageer op dit artikel