artikel

Rijkswaterstaat begint met inspectie strooimaterieel

Materieel

Hoewel het nog volop zomer is, is Rijkswaterstaat deze week begonnen met de eerste vlootschouw van het wintermaterieel. Tot eind september worden alle strooiwagens en sneeuwschuivers op de 56 opslagpunten getest. Ook worden de strooiroutes alvast een keer gereden.

Rijkswaterstaat begint met inspectie strooimaterieel

Aan het einde van deze warme en droge zomer keurt Rijkswaterstaat tijdens de zogenoemde vlootschouwen alvast het wintermaterieel om zich voor te bereiden op meer winterse omstandigheden.

Strooiwagens ook ingezet tegen smelten asfalt

Al het materieel wordt zonder tijdsdruk getest voorafgaand aan het gladheidsseizoen. Overigens werden de strooiwagens afgelopen maanden ook ingezet om te voorkomen dat het asfalt smolt.

Binnen 2 uur moeten alle snelwegen zijn gestrooid

Tijdens het gladheidsseizoen, dat 1 oktober begint, moeten de strooiwagens alle snelwegen binnen 2 uur hebben gestrooid. Daarvoor zijn 546 strooiwagens beschikbaar. Zodra er winterse neerslag valt, staan ook 350 sneeuwschuivers klaar. Dit alles gebeurt met 1200 man personeel (800 chauffeurs en 400 mensen voor coördinatie en laden/lossen). Op de 56 opslagpunten ligt ruim 2000 miljoen kilo zout klaar.

Raamcontracten en rechtszaken

Elk voorjaar zet Rijkswaterstaat een aantal kavels in de markt om de snelwegen ijs- en sneeuwvrij te houden. Per gebied worden partijen geselecteerd die via 5-jarige raamcontracten het strooiwerk in de winter garanderen en wagens inzetbaar houden.

De zoutcontracten zijn de enige tenders die Rijkswaterstaat nog gunt op de laagste prijs. Vorig jaar was er veel gemor en kreeg Rijkswaterstaat te maken met diverse rechtszaken. In een aantal provincies waren tijdens de schouw wagens afgekeurd en het spande erom of genoeg materieel beschikbaar zou zijn.

Afgelopen winter werd 90 miljoen kilo zout gestrooid

Uiteindelijk is afgelopen winter in totaal 90 miljoen kilo zout gestrooid. Ondanks het zachte karakter van de eerste wintermaanden was dat fors meer dan in voorgaande jaren. Toen werd in totaal 75 miljoen kilo (2016/2017) en 41 miljoen kilo (2015/2016) zout gestrooid.

Reageer op dit artikel