artikel

AC Stolwerk koopt eerste Hitachi Premium Used graafmachine

Materieel

Hitachi Construction Machinery Europe startte vorig jaar met een Premium Used programma. Jong gebruikte machines worden onder deze noemer door Hitachi dealers aan de man gebracht. AC Stolwerk Sloopwerken uit Breda kocht een Hitachi ZX350LC-5 onder het Premium Used label. Het gunstige kostenplaatje van de machine en de dekking die de Premium Used garantie biedt gaven voor directeur Thierry Stolwerk de doorslag.

AC Stolwerk koopt eerste Hitachi Premium Used graafmachine

Sloop- en recyclingbedrijf AC Stolwerk is al zeker veertig jaar een gebruiker van Hitachi-machines. En ook voor huidig directeur Thierry Stolwerk (24) bestaat er eigenlijk maar één merk. Toen het materieelpark uitgebreid moest worden met een 35-tons machine, was het voor hem dan ook direct duidelijk dat dat een Hitachi moest worden. ‘Gezien de lagere aanschafkosten was ik benieuwd naar het Premium Used programma van Hitachi. Mike Moll, vertegenwoordiger bij Hitachi Nederland, is voor mij op zoek gegaan en vond in Polen een ZX350LC-5 met 3.000 bedrijfsuren op de teller’, vertelt hij.

De uiteindelijke prijs van een Premium Used graafmachine wordt bepaald door onder andere de urenstand, het bouwjaar en de staat van het rijwerk.

Toch had Stolwerk aanvankelijk nog wel twijfels of hij er goed aan deed tot aankoop van deze machine over te gaan. ‘Je weet niet goed wat er met zo’n machine gebeurd is. Is zo’n machine wel altijd goed onderhouden?’ Het gunstige kostenplaatje in combinatie met de zekerheid dat hij een hoogwaardige machine kocht met garantie van Hitachi trokken Thierry Stolwerk over de streep. Premium Used machines worden verkocht met 12 maanden garantie of 1.500 draauren, op aandrijflijn en hydraulische componenten.

Lagere aanschafprijs

De Hitachi ZX350LC-5 wordt momenteel ingezet bij de sloop van het voormalige kantoor van de Rabobank in Breda.

De Hitachi ZX350LC-5 wordt momenteel ingezet bij de sloop van het voormalige kantoor van de Rabobank in Breda.

Wat betreft de aanschafprijs heeft Stolwerk berekend dat deze 36 procent lager was dan die van een nieuw model. Hitachi-vertegenwoordiger Mike Moll haast zich daarbij te verduidelijken dat de ruim een derde lagere aanschafprijs geen vast gegeven is. ‘De uiteindelijke prijs van een Premium Used graafmachine wordt bepaald door onder andere de urenstand, het bouwjaar en de staat van het rijwerk.’

Dankzij het bij de ZX350-5 afgesloten onderhoud- en reparatiecontract hoeft Stolwerk niet ongerust te zijn over eventuele onaangename verrassingen. ‘De exploitatiekosten van de machine staan daarmee vast en dat is wel een geruststellende gedachte.’

Week levertijd

Nadat de deal gesloten was en de benodigde handtekeningen waren gezet, hoefde Thierry niet langer dan een week te wachten op zijn ‘nieuwe’ machine. ‘Hitachi Nederland heeft in die periode nog een overdrukunit en snelwissel CW55 opgebouwd. De machine moet nog gespoten worden in onze blauwe huiskleur, maar vanwege drukke werkzaamheden is dat er nog niet van gekomen’, zegt Thierry Stolwerk.

Volgens Mike Moll kan een Premium Used machine doorgaans snel geleverd worden. ‘Nu de levertijden van nieuwe machines verder oplopen, kan een jong gebruikte machine ook interessant zijn voor een bedrijf dat voor een bepaalde klus snel een machine tot zijn beschikking moet hebben.’

Machinist Cees Diepstraten: ‘‘Je weet dat het een gebruikte machine is, maar de Hitachi werkt heel fijn.’

Machinist Cees Diepstraten: ‘Je weet dat het een gebruikte machine is, maar de Hitachi werkt heel fijn.’

Stolwerk kocht zijn Hitachi aanvankelijk om in te zetten bij zijn mobiele Kleemann MR130Z. ‘Maar daar is er nog maar weinig van gekomen. In Breda slopen we momenteel het voormalige kantoor van de Rabobank en daarbij hebben we de ZX350LC-5 nodig’, vertelt Thierry Stolwerk. Machinist op de Hitachi is Cees Diepstraten, al 25 jaar in dienst bij Stolwerk. Hij is enthousiast over de nieuwe aanschaf. ‘Je weet dat het een gebruikte machine is, maar de Hitachi werkt heel fijn.’

Zijn werkgever Thierry Stolwerk is inmiddels volledig overtuigd van het Premium Used programma. ‘Ik zou niet twijfelen om nog een Hitachi Premium Used machine te kopen, bijvoorbeeld om in de toekomst één van onze mobiele graafmachines te vervangen.’

65 jaar AC Stolwerk Sloopwerken

AC Stolwerk Sloopwerken heeft op zaterdag 23 juni het 65-jarig bestaan gevierd. Een mijlpaal die gevierd moet worden, maar het jubileum heeft voor directeur Thierry Stolwerk ook een zwart randje. ‘Drie jaar geleden heb ik het bedrijf overgenomen, nadat mijn vader op 53-jarige leeftijd overleed. Liefst had ik natuurlijk gezien dat hij dit feest had kunnen meemaken.’ De grondlegger van het bedrijf, de 87-jarige opa van Thierry Stolwerk, was wel deelgenoot van de feestelijkheden.

‘Weg omhoog weer gevonden’

Thierry Stolwerk steekt niet onder stoelen of banken dat het bedrijf een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. ‘Maar we hebben de weg omhoog weer gevonden. In 2015 werkten hier nog acht mensen, inmiddels hebben we meer dan 20 man in dienst. De afgelopen drie jaar is de omzet meer dan 2,5 keer gegroeid. We hebben nieuwe activiteiten opgepakt, waaronder mobiel breken en transport. Begin dit jaar zijn we begonnen met één vrachtwagen en inmiddels zijn dat er al drie. En ik verwacht dat we dit jaar 160.000 ton puin breken. Na het overlijden van mijn vader ben ik er samen met bedrijfsleider Sjef Snelders en de ploeg jongens vol voor gegaan. Dat heeft ons gebracht waar we nu staan. En dat mag gevierd worden.’

 

Hitachi Premium Used programma

Het Hitachi Premium Used programma omvat middelgrote en grote graafmachines van Hitachi met minder dan 7.500 bedrijfsuren op de teller of jonger dan vijf jaar. Voor minigraafmachines geldt dat zij minder dan 3.500 uur hebben gedraaid. Wielladers uit de ZW-serie en meer dan 125 pk vermogen maken ook onderdeel uit van het Hitachi Premium Used programma. Deze worden voor één jaar of 1.500 uur gedekt door een Hitachi-garantie op de aandrijflijn en het hydraulische systeem.

Elke Hitachi Premium Used machine wordt op meer dan honderd punten grondig geïnspecteerd en opgeknapt door een geautoriseerde Hitachi-dealer. Deze dealer gebruikt uitsluitend Hitachi Genuine Parts en smeermiddelen volgens de specificaties van Hitachi. Er wordt een oliemonster genomen en de onderhoudsgegevens zijn beschikbaar via Global e-Service. Dit is Hitachi’s website voor de monitoring van machines op afstand.

De machines worden indien nodig gelakt gespoten en rijwerk en banden vertonen gegarandeerd minder dan 50% slijtage.

 

 

Reageer op dit artikel