artikel

323F Z-line: de eerste volledig elektrische Cat rupsgraafmachine

Materieel

323F Z-line: de eerste volledig elektrische Cat rupsgraafmachine

Pon Equipment Noorwegen heeft samen met Caterpillar een volledig elektrische graafmachine ontwikkeld. De Cat 323F Z-line (zero emmissie) zou dezelfde prestaties leveren als de dieselversie. Komend najaar haalt Pon Equipment Nederland de 25-tons rupsmachine naar Nederland.

De dieselmotor en bijbehorende componenten zijn in de Cat 323F Z-line vervangen door een elektromotor en accu’s. Volledig opgeladen kan de rupsgraafmachine een 5 tot 7 uur werken. Met een snellader van 150-350 kW zijn de accu’s binnen twee uur volledig geladen.

Het idee voor de Z-line machine is afkomstig van de Noorse Pon-directeur Erik Sollerud. ‘Het lijdt geen twijfel dat we met een alternatief voor fossiele brandstoffen moeten komen. Biodiesel kan een tijdje werken, maar is geen permanente oplossing. Met deze machine willen we laten zien dat het mogelijk is om een populaire machine te ontwikkelen in een regulier segment en dat deze met batterijvoeding alle kenmerken en prestaties behoudt van een machine op diesel’, aldus Sollerud.

Cat 323F Z-line uitvoerig getest

De Cat 323F Z-line is afgelopen voorjaar in het veld uitvoerig getest. Veidekke, de grootste bouwaannemer van Noorwegen, heeft de machine inmiddels gekocht en deze zal komende herfst worden geleverd. Pon Noorwegen mikt voor dit jaar op de bouw van nog eens zeven elektrische graafmachines.

In de toekomst zal mogelijk ook een conversiekit beschikbaar komen waarmee diesel aangedreven machines geschikt worden voor gebruik met accu’s. Pon Noorwegen ziet ook mogelijkheden voor elektrisch aangedreven wielladers, verreikers etc.

 

Lees ook:

Hyundai heeft 30-tons elektrische graafmachine

Hyundai heeft 30-tons elektrische graafmachine

Foto's

Reageer op dit artikel