artikel

Heibedrijf Boer heeft eerste Junttan PMx28 van Nederland

Materieel

Heibedrijf Boer heeft eerste Junttan PMx28 van Nederland

Kraanverhuur- en heibedrijf Boer B.V. in Meerkerk kreeg dit voorjaar de eerste Junttan PMx28 in Nederland geleverd. Het is de grootste heimachine die Junttan in serie bouwt. Op wens van Boer ging er nóg een schepje bovenop. Het topmodel is niet zomaar een uitvergroting van de bestaande kleinere modellen. De 102 ton wegende kolos heeft een duidelijk andere bouw en herbergt ook onderhuids nieuwe technieken.

Een inklapbare makelaar van meer dan 30 meter, een 10-tons hamer en een uitschuifbaar contragewicht van 16 ton staal. Als het niet het enorme formaat is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het wel het feit dat de gigant nog nét in één geheel op de dieplader kan, en binnen no-time alweer op de volgende klus staat te heien. Groter dan dit wordt het niet, zou je zeggen.

Het zijn vooral de aangescherpte normen die volgens Boer resulteren in vraag naar zwaarder heiwerk. Dat kan de heier opvangen met extra palen of heien in diepere lagen. Het tweede resulteert in een trend naar langere, sterkere en dus dikkere en zwaardere heipalen.

Dat de scherpere normen van twee kanten komen, versterkt de trend nog eens. Want enerzijds gaan de eisen aan een fundering in de bestekberekeningen omhoog. Anderzijds is met ingang van dit jaar ook de zogenoemde paalreductiefactor met 35 procent verlaagd. Wat erop neerkomt dat je een identieke heipaal naar de huidige normen fors minder mag belasten dan voorheen. Lang verhaal kort: de heipalen worden dikker, langer en zwaarder om aan de eisen te voldoen. En dat vraagt weer om heimachines met dito capaciteit.

Derde generatie

Dennis Boer, Margreet Slob-Boer en Mirella de Jong-Boer zijn als neven en nichten de derde generatie Boer binnen het familiebedrijf en verantwoordelijk voor de hei-tak. Met nog eens tien andere familieleden staan ze mede aan het roer van het bedrijf, met onder andere negentien torenkranen, 22 telekranen tot 400 ton, zes rupskranen van 70 tot en met 160 ton, en zestien zware heistellingen in het machinepark. Vorig jaar zagen ze de behoefte aan zwaarder heiwerk groeien en werd er nagedacht over de investering in een zwaardere heistelling.

Verder verzwaard

Dennis Boer: ‘Zo’n investering doe je niet zomaar. Onder andere na een bezoek aan de fabrikant hebben we op 25 september vorig jaar de machine besteld, die op onze wensen nog verder is verzwaard. Zo kreeg de makelaar een 30-tons makelaarscapaciteit in plaats van de tot nu gebruikelijke 25 ton en is de hamer geen 7/9 maar een 7/10 ton. Eind februari is de machine geleverd.’

Een mogelijk alternatief, een PD-stelling, zou ook de extra capaciteit bieden en is bovendien relatief gunstiger in aanschaf. Toch werd dat niet echt overwogen. Dennis Boer: ‘De opbouwtijd is langer en je hebt altijd een extra vrachtwagen nodig voor transport. Met deze Junttan werken al onze heistellingen hetzelfde en kunnen machinisten gemakkelijker overstappen.’

Levertijden

De nieuwste machine kon na levering direct aan de bak. Margreet: ‘We begonnen op een kleinere klus zodat de mensen wat konden wennen, maar sindsdien draait de PMx28 al op werken die we niet meer met de andere machines hadden kunnen doen. Tot na de bouwvak is de machine volgepland. Hij staat echt op capaciteit en dat is leuk.’

De bouw en dus ook het heiwerk is dan ook weer booming. Dat resulteert met name in lange levertijden voor de heipalen. Boer hamert wekelijks zo’n 2.250 heipalen de grond in en verzorgt de levering ervan zelf, zoals gebruikelijk is. Diverse fabrikanten zijn tijdens de crisis echter gestopt met de productie ervan, en dat wreekt zich nu. Hoewel Boer goede contacten heeft en grootafnemer is, bedraagt ook voor hen de levertijd nu zo’n 20 tot 30 weken. Dit maakt zorgvuldig plannen extra belangrijk.

Flexibeler

Dennis Boer: ‘Aannemers weten dat nu en reserveren dus al in een erg vroeg stadium bij ons, soms nog voordat de vergunningen er zijn. Want ze willen direct aan de slag met bouwen zodra het kan. Duurt de procedure iets langer, dan moet het heiwerk worden uitgesteld tot na de gereserveerde periode. Dit maakt het momenteel lastiger om te plannen.’ Het scheelt hierin wel dat Boer de laatste tien jaar in capaciteit verdubbelde, van zeven naar zestien grote heistellingen nu. Margreet: ‘Je merkt nu dat die omvang ons veel flexibeler maakt. We kunnen makkelijker schuiven.’

Terug naar het ijzerwerk. In opdracht van de IJB-groep zien we Boers Junttan PMx28 aan het werk in Leusden. Hier gaat Dura Vermeer het nieuwe AFAS-kantoor zetten, dat rust op zo’n 1.000 heipalen. Machinist Bas Bakker is enthousiast over de nieuwste machine. Bakker: ‘Het is een fijne machine, ik ben er goed over te spreken. Het ding is echt heel sterk. In de vorige put heide ik 40’ers van 27,5 meter lang. En dat pakt-ie écht gemakkelijk. De stabiliteit is gewoon groot. Ook in verhouding tot de lichtere types.’ Bakker vermoedt dat de grote stabiliteit mede te danken is aan de nieuwe schoorconstructie van de makelaar. ‘De schoorarmen steunen veel verder naar achteren op de machine af en zitten hoger aan de makelaar.’ Ondanks de enorme hoogte neemt de lengte boven de schoorarm dus eerder af dan toe.

Op stalen schotten

De zwaargewicht vergt ook wel wat van de ondergrond. Hij staat op stalen draglineschotten. Die zijn sterker en gaan veel langer mee dan houten. Opvallend is de rustige loop van de machine. Rechts achterin ligt een Cummins QSL9 die 384 pk levert. De motor drijft twee loadsensingpompen van elk 280 liter per minuut aan, en een derde pomp van 120 liter. De 10-tons hamer is terug te bouwen naar 7 ton. De hamer slaat niet alleen, hij wordt ook naar beneden getrokken. Het is de tweede heistelling in de vloot die nu voorzien is van een zogenoemde pull-down lier. Deze trekt met 5 ton de hamer naar beneden. Dat maakt dat de paal vlotter de grond in gaat en geeft minder trillingen. Dit bevalt Boer goed.

En net zoals de andere stellingen is ook deze nieuwste uitgerust met het Ekal-systeem. Dit maakt monitoring van het heiwerk op afstand mogelijk. Dennis Boer: ‘Op afstand wordt digitaal de kalendering in de gaten gehouden. Dit bureau houdt ook contact met de hoofdconstructeur van een werk. Bij breuk kunnen we direct een extra paal erbij heien zonder terug te schotten. Dat scheelt veel extra werk. Dat alles digitaal gaat, is ook van deze tijd en levert een mooi rapport op voor de opdrachtgever, met garantie op het heiwerk.’

Elektrische bediening

Ondertussen gaat het heien door. In totaal is de machine op transport 24,30 meter lang, dankzij een klapstuk in de makelaar. Om het topstuk dubbel te klappen, moeten wel twaalf bouten losgehaald worden. Gezien de trillingen die de constructie te verduren krijgt, kiest Junttan er vooralsnog niet voor om dit volledig hydraulisch te maken. Dat zou wel ruim 1,5 uur opbouwtijd schelen.

Dankzij de inschuifbare onderwagen is de breedte beperkt tot 3,38 meter op 90 centimeter platen. Ook is de schuiftafel in transportstand nog te gebruiken om aan de achterzijde ruimte te winnen. Bakker: ‘Daar moet je wel even mee leren werken. Maar als de stelling eenmaal staat, is de wijze van bediening exact hetzelfde als de kleinere machines. Op het gevoel na, dat was even wennen omdat deze PMx28 volledig elektrische bediening heeft, en dus geen servobediening zoals de andere machines.’

Tatoeage

Bakker beseft lachend dat hij zichzelf wel verplicht heeft om hier met de beste wil toch maar snel aan te wennen, gezien het feit dat hij de Junttan-heistelling vorig jaar al in miniatuur op zijn arm liet tatoeëren. Overstappen op een ander merk is dus sowieso geen optie. Bakker besluit: ‘Nee, ik ben erg tevreden. Ook bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de verschillende onderdelen is flink verbeterd. Je ziet echt dat het een andere machine is. En spijt van die tatoeage zou ik trouwens sowieso nooit hebben. Het werken met Junttans doe ik al twintig jaar en dat is toch een belangrijk deel van m’n leven. Dat blijft zo.’

Foto's

Reageer op dit artikel