artikel

Volwassen kraan voor twee starters 

Materieel

Op zoek naar een overslagmachine voor hun piepjonge metaal-recyclingbedrijf gingen Peter Hendriks en Edinho Kogeldans voor een gebruikte machine. Ze vonden niets van hun gading. ‘De kranen die wij zagen, lekten zoveel olie dat een oliesjeik er jaloers op zou zijn.’ Dus ging het spaarvarken aan diggelen en werd een hagelnieuwe Fuchs MHL331F gekocht. 

Volwassen kraan voor twee starters 
De Fuchs MHL331F beschikt over een 6,5 meter lange industrie-laadarm met dubbele hefcilinders en een 4,4 meter lange industrie-knikarm met dubbele knikcilinders. De maximale reikwijdte is 11 meter.

De sleutels zijn overhandigd, tijd voor de traditionele afleverfoto. Peter Hendriks kruipt in de cabine – ‘daar zal ik toch regelmatig vertoeven’ – en Edinho Kogeldans legt zijn arm op het massieve voorwiel van de Fuchs MHL331F. ‘Inge, kom jij gezellig naast me staan?’ Vertegenwoordiger Inge van Mourik van importeur Van der Spek uit Vianen twijfelt. ‘Het gaat niet om mij maar om jullie’, sputtert ze tegen. ‘Ik hoef er toch niet op?’ Edinho en Peter schudden hun hoofd. ‘Jij hebt ons deze machine verkocht, dus moet je er gewoon bij op. En nu lachen naar de fotograaf!’ 

Eerste overslagmachine 

De hagelnieuwe Fuchs MHL331F die vandaag bij Hendriks Kogeldans Metaalrecycling wordt afgeleverd, is de eerste overslagmachine van het nog jonge Venlose bedrijf. ‘Anderhalf jaar geleden besloten Peter en ik om samen een recyclingbedrijf in oud ijzer en metalen te starten’, vertelt Edinho. ‘We komen allebei uit deze wereld, hebben een berg ervaring en wilden iets voor onszelf.’ 

De twee mannen betrokken een hal op het Venlose industrieterrein en gingen met hun vrachtwagentjes de boer op. Bij bedrijven en particulieren in heel Nederland en de Duitse grensstreek kopen ze oud ijzer maar vooral ook non-ferro in, sorteren deze, bewerken ze eventueel en verkopen het vervolgens aan verwerkende bedrijven.  

De handel verloopt vanaf het begin voorspoedig. Peter: ‘We zitten hier in Venlo op een perfecte plek; dicht bij het Ruhrgebied en bij grote steden met veel industrie.’ Wanneer de twee vrienden investeren in enkele vrachtwagens en de eerste medewerkers in dienst treden, komt de vaart er écht goed in. Containers vol materiaal worden dagelijks aangevoerd.

‘We komen allebei uit deze wereld, hebben een berg ervaring en wilden iets voor onszelf.’

Machine lenen niet ideaal 

Om de aangevoerde materialen te sorteren en verladen, huren Peter en Edinho regelmatig een overslagmachine van een bevriende ondernemer. ‘Dat ging mooi, tot we het steeds drukker kregen’, vertelt Peter. ‘Wanneer wij de machine nodig hadden, kon de collega hem niet missen. Dat werkte op een bepaald moment niet meer. Daarop besloten we zelf een overslagmachine te kopen, ondanks dat we er niet constant werk voor hadden. Maar ach, je kunt beter ergens mee verlegen dan om verlegen zitten.’ 

In de zoektocht naar een overslagmachine focussen de mannen zich op een gebruikte machine. ‘Omdat zo’n apparaat een vermogen kost.’ Peter en Edinho bekijken verschillende machines bij handelaren, maar raken niet enthousiast. Peter: ‘Het waren vooral machines van een jaar of acht oud die werden aangeboden, weinig tot geen jonge kranen. Sommige waren helemaal aan het eind van hun latijn, bij andere zagen we vooral olielekkage.’ 

Edinho vertelt dat ondanks de staat van veel machines de prijzen er niet om logen, terwijl er vaak nog veel aan moest gebeuren. Na een rondje gebruikte machines waren de beide mannen het over één ding snel eens: het zou een nieuwe overslagmachine worden. 

Machine op proef 

Peter en Edinho willen met hun bedrijf snel groeien en nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bij die groei en uitbreiding hoort een overslagmachine met voldoende capaciteit die daarnaast goed uit de voeten kan op het compacte bedrijfsterrein. Maar welk merk moet het worden en van welk formaat? Leveranciers worden benaderd. 

De twee ondernemers laten zich alle plussen uit de doeken doen. Peter: ‘Wanneer je de diverse merken op een rij zet, zie je geen machines meer die er met kop en schouders bovenuit steken. Alles ligt erg dicht bij elkaar. Dan is het vooral de persoonlijke voorkeur en de service van de importeur of dealer die de doorslag geeft.’ Uiteindelijk is het de Fuchs die het meest bij de twee mannen in de smaak valt. Peter draaide in het verleden regelmatig op een machine van het Duitse merk. Naar volle tevredenheid.

‘Wij dachten met de 250 twee vliegen in één klap te slaan, maar die vlieger ging niet op’

Om de mannen kennis te laten maken met een overslagmachine op hun recyclingbedrijf, biedt Inge van Mourik van Fuchs-importeur Van der Spek aan om een MHL250 op proef te plaatsen. Bedoeling is dat de compacte 14,5-tons machine zowel op het buitenterrein als in de hal komt te werken. 

Na Peter raken ook Edinho en de medewerkers enthousiast over de Fuchs. Alleen… ze ontdekken al snel dat de machine voor het werk buiten te licht is en voor het werk binnen te groot. Edinho: ‘Wij dachten met de 250 twee vliegen in één klap te slaan, maar die vlieger ging niet op. Voor het werk buiten en binnen hebben we duidelijk twee aparte machines nodig.’ 

Onderbuik volgen 

Op zoek naar de ideale machine voor hun situatie, komen de twee ondernemers uit bij een Fuchs MHL331F. Het is een 23,5-tons all-round kraan waarvan er bij Fuchs dagelijks één van de band rolt. Ze past volgens Peter en Edinho perfect past bij de werkzaamheden zoals Hendriks Kogeldans Recycling die uitvoert; sorteren, overslaan, containers laden en lossen. Daarnaast kan er in de toekomst perfect een shredder mee worden geladen. Capaciteit is belangrijk, omdat de machine regelmatig flink aan de bak moet om metaal uit elkaar te trekken.  

Bij de aankoop van de machine volgen de twee Venlose ondernemers geen Excelsheet of de rekenmachine, maar hun onderbuikgevoel; ondanks dat een dergelijke overslagmachine zo’n vier keer duurder is als een gewone graafmachine van hetzelfde gewicht en de mannen er nog geen dagtaak voor hebben. Peter: ‘Als je ondernemer bent en verder wilt met je bedrijf, moet je durf tonen en beslissingen nemen richting de toekomst. Wij geloven steevast dat we met ons bedrijf en vooral de handel in non-ferro metalen flink kunnen groeien. Dus investeren we in mensen, vrachtwagens en onze overslagcapaciteit. De markt biedt volop kansen. En die pakken wij.’  

Aan de bak! 

De MHL331F staat voor een berg metaal en draait stationair. De twee mannen en hun medewerkers staan met een lach van oor tot oor naast de machine. Inge van Mourik grijpt de kans aan om ze de werking van de overslagkraan uit te leggen. Ze begint met de onderwagen en de stabiliteit van de machine. Peter luistert aandachtig, Edinho’s gedachten dwalen regelmatig af. Hij ziet zichzelf in de cabine zitten en de berg metaal in de containerbak laden.  

Een halfuurtje later is de hele machine doorgespit. ‘Duidelijk?’ De mannen knikken. ‘Dan zou ik zeggen: draaien maar!’ Dat laat Edinho zich geen twee keer zeggen. Hij klimt in de cabine en zoeft naar vijf meter hoogte. Peter blijft beteuterd achter. ‘Jij zit hier nog vaak genoeg, nu ben ik even aan de beurt. Haha, tot straks.’

Eerste Fuchs MHL331F met nieuwe cabine

De nieuwe Fuchs MHL331F van Hendriks Kogeldans Recycling is de eerste Fuchs MHL331F in ons land met de nieuwe Fuchs-cabine. Geleidelijk worden alle modellen van de Duitse machinebouwer ermee uitgerust.

Vergeleken met de huidige cabine is veel ijzer vervangen door glas. Zo is de voorzijde van onder tot boven van glas zodat het zicht op werk perfect is. Glas zet ook aan de zijkanten de toon. Verder is de draaideur vervangen door een schuifdeur.

De cabine is voorzien van airconditioning en een regelbare thermostaat-verwarming. De stoel is luchtgeveerd en zowel op gewicht als in standen te verstellen. Standaard wordt de MHL331F bestuurd met de joystick.

Deze Fuchs MHL331F is voorzien van een stuurwiel. In de cabine is een extra scherm geplaatst waarop het beeld wordt getoond van de camera’s die standaard aan de achterzijde en zijkant van de machine zitten. Standaard is de cabine voorzien van LED-verlichting boven en onder de voorruit.

Foto's

Reageer op dit artikel