nieuws

Machinist van de maand APRIL: Arend Reuvekamp en zijn Liebherr 914 Compact

Machinist van de maand

Machinist van de maand APRIL: Arend Reuvekamp en zijn Liebherr 914 Compact

Arend Reuvekamp (42) zit bijna 25 jaar in het vak, en heeft op heel veel verschillende machines gedraaid. Klein en groot, rups en mobiel, diverse merken. Elke machine heeft volgens hem sterke en minder sterke punten.

‘Toen ik 17 jaar was, werkte ik als trekkerchauffeur bij een loonwerker. Daar hadden ze ook mobiele kranen van Eder. Nou, als je dan bij zo’n machine staat en ziet wat ze er allemaal mee kunnen maken… Dat vond ik hartstikke mooi. Ik dacht bij mezelf: Gaaf, man, dat zou ik ook wel willen, die kant wil ik op’, vertelt Arend.

Op de kraan met een sorteergrijper bij de vuilstort

Bij Arends toenmalige werkgever was er geen mogelijkheid om machinist te worden. Daarom ging hij solliciteren. ‘Ik kwam terecht bij een vuilstort. Ik begon op een Werklust WG 45. Later ging ik draaien op een kraan met een sorteergrijper eraan. Een grote rupskraan was dat, een Atlas 1802.’

Inmiddels werkt Arend alweer geruime tijd voor Transportbedrijf Hertgers in zijn woonplaats Klarenbeek. Dit bedrijf zit ook in onder meer grondwerk, sloopwerk en straatwerk. Het is al de derde keer dat Arend bij Hertgers in dienst is. Tussendoor heeft hij nog een periode op een asfaltfrees gewerkt. Ook is hij actief geweest als zzp’er. Toen liet hij zich inhuren met een 5-tons Yanmar.

Liebherr 914 Compact is ‘misschien wel de fijnste’

Als Arend wordt gevraagd op welke machines hij in de loop der jaren heeft gedraaid, volgt een hele opsomming. ‘Behalve de machines die ik eerder al heb genoemd, gaat het dan om: een Atlas 1404, een Caterpillar 206 BFT, een Hitachi 135, een Hitachi 220, een Halla 220 en een Komatsu 140. Die Komatsu was de eerste met een draaikantelstuk. Inmiddels draai ik alweer een tijdje op de mobiele Liebherr 914 Compact met een Engcon-draaikantelstuk en Leica-gps. Dat is een heel fijne machine. Echt super. Misschien wel de fijnste machine die ik heb gehad.’

Het mooie van deze Liebherr? ‘Zoals de naam al zegt, is hij heel compact. De kont steekt maar een halve meter uit, het is nét geen binnendraaier. Bij een krap werk is dat ideaal. Wel lever je daardoor in qua vermogen. Als je iets verder wilt reiken, realiseer je je dat het contragewicht wat korter is. Maar in krappe ruimtes ben je veel wendbaarder, en dankzij het draaikantelstuk kan je vanuit één positie al je werk uitvoeren. Dat gps vind ik ook een uitkomst. Als je punten inmeet, kan je ze later op de centimeter nauwkeurig terugvinden in richting en in hoogte. Dat is heel handig bij standpijpen, kabels en bijvoorbeeld putten.’

Machinist kan zichzelf steeds meer alleen redden

‘Als machinist kan je je steeds meer alleen redden’, concludeert Arend. ‘De grondwerker kan zich daardoor helemaal concentreren op het in de gaten houden van de kabels en leidingen. Dat geeft hem een stukje rust, en voor mij werkt het ook veel relaxter.’

Al met al is de Liebherr voor Arend dus de fijnste machine? ‘Als je er wat langer over nadenkt, kan je dat eigenlijk niet zo zeggen. Elke machine heeft wel wat. Bij de Komatsu vond ik bijvoorbeeld de proportionele bediening erg fijn. Bij de Liebherr zijn de hendels heel soepel. Er zit zó veel verschil tussen al die kranen. Elke machine is weer anders. Maar op deze Liebherr zitten veel extra functies, waardoor het werken nog gemakkelijker en aangenamer wordt.’

‘We zijn allemaal Machinist van de Maand’

Op dit moment werkt Arend namens Hertgers in opdracht van Heijmans aan het verbreden van de A27 tussen Utrecht en Hilversum van 2×2 naar 2×3 rijstroken. Mooi werk, vindt Arend, waar hij met volle teugen van geniet. ‘Nee, ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik destijds ben gaan solliciteren op een baan als machinist. Ik ga nog elke dag met heel veel plezier naar mijn werk. Volgens mij geldt dit voor bijna alle machinisten. We zijn allemaal Machinist van de Maand. Want iedereen draagt zijn steentje bij, niet dan?’

Op de hoogte blijven van het nieuws over de materieelsector? Ontvang onze gratis nieuwsbrief, en meld u hier aan.

Foto's

Reageer op dit artikel