artikel

Machinist van de maand oktober: Koos Verkleij en zijn JCB JS175W

Machinist van de maand

Machinist van de maand oktober: Koos Verkleij en zijn JCB JS175W

Zijn liefde voor de JCB mobiele graafmachine is langzaam gegroeid, maar inmiddels is Koos Verkleij (45) razend enthousiast over zijn JCB175W. ‘Dit is echt een wereldmachine. Deze JCB is fijn in de bediening, is sterk en heeft ook nog eens een prachtige kleurstelling. Enig minpuntje is dat JCB de 6-cilinder Isuzu motor heeft verruild voor een 4-cilinder JCB motor.’

BouwMachines treft Koos Verkleij, al 18 jaar machinist bij Blokland in Ter Aar, samen met zijn JCB JS175W in het Friese Kornwerderzand. Hier langs de Afsluitdijk assisteert hij een boorploeg van Visser, Smit & Hanab. ‘Ja, dit werk is een eind van huis’, lacht Koos. Hij verwacht hier zeker nog tot eind februari werk te hebben.

Machinist van de maand oktober: Koos Verkleiij en zijn JCB JS175W‘Op zondagavond pak ik thuis in Zevenhoven mijn koffertje en dan zit ik door de week hier in Friesland samen met de jongens in een hotel. Nee, daar heb ik geen moeite mee. Doorgaans hebben we het heel gezellig met elkaar. En het werk hier is ook lekker afwisselend. Zand verplaatsten, rijplaten verleggen, zakken hijsen; de hele dag ben ik met mijn machine in de weer. Werken met een mobiele kraan is veelzijdig, daar houd ik van.’

Machinistenvak in de praktijk geleerd

Als boerenzoon kwam Koos al vroeg in contact met machines. Toch koos hij voor een opleiding tot machinebankwerker, al heeft hij dat beroep nooit daadwerkelijk uitgeoefend. Koos ging na het behalen van zijn diploma namelijk aan de slag bij een tuinbouw- en loonbedrijf. ‘Daar heb ik het vak van machinist in de praktijk geleerd. Ik begon daar op een Komatsu PC30 minigraafmachine’, herinnert Koos zich nog goed.

Achttien jaar geleden solliciteerde Koos op een vacature voor machinist bij Blokland. ‘Ik werd aangenomen en mocht beginnen op een 5 tons Kubota rupsgraafmachine. Al na een maand maakte ik de overstap naar een JCB JS200 rupsgraafmachine. Ja, dat was een forse overgang van een 5 tons machine naar een 20 tonner.’

Na een driekwart jaar op de JCB rupsmachine gedraaid te hebben, werd Koos gevraagd of hij bij Blokland machinist wilde worden op een mobiele graafmachine, een JCB JS160W. ‘Ik besloot het te proberen en was eigenlijk direct verknocht aan het werken met de mobiele kraan. Het betekent voor mij vrijheid, je eigen werk kunnen maken.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de maand oktober: Koos Verkleiij en zijn JCB JS175W

Liefde voor JCB

Na een uitstapje op een Atlas 1404, kreeg Koos van zijn werkgever een aantal jaren geleden een JCB JS175W tot zijn beschikking. ‘Ik sprong niet direct een gat in de lucht toen de Atlas werd vervangen voor een JCB. Maar toen de JCB na 20.000 draaiuren werd ingeruild heb ik de machine met pijn in mijn hart zien vertrekken. Ja, je kunt zeggen dat mijn liefde voor JCB langzaam is gegroeid. Maar die machine was echt top, zeker met die 6-cilinder Isuzu motor onder de kap. Mijn huidige JCB JS175W heeft een 4-cilinder JCB-motor. Dat werkt ook goed, maar die 6-cilinder had toch mijn voorkeur.

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de maand oktober: Koos Verkleiij en zijn JCB JS175W

JCB JS175W vol stickers

Zijn huidige machine kreeg Koos zo’n 3,5 jaar geleden in gebruik. Inmiddels heeft hij ruim 6.000 uur met deze JCB gedraaid. Hij heeft de machine gepersonaliseerd door de zijkanten te voorzien van stickers met zijn naam, die van zijn vrouw en zijn dochters. ‘Kijk hier staat ‘I never give up’, dat past ook helemaal bij mij. Soms zou ik er nog wel een sticker bij willen plakken met de tekst ‘Geen gezeur aan mijn deur’, grinnikt Koos.

De stickers drukt Koos samen met zijn vrouw, desgewenst ook voor andere machinisten. ‘Samen met mijn echtgenote en nog een aantal andere liefhebbers beheren we de Facebook-groep De Machinist in GWW. De ruim 1.800 leden delen foto’s, vacatures en ervaringen met elkaar. Zo ben ik in mijn vrije tijd dus ook nog met machines bezig.’

Bekijk hier een video van Koos aan het werk in Kornwerderzand.

 

Reageer op dit artikel