artikel

Machinist van de maand september: Johan Reindsen en zijn Case CX210D

Machinist van de maand

Machinist van de maand september: Johan Reindsen en zijn Case CX210D

Al veertig jaar werkt Johan Reindsen (64) uit Zelhem als kraanmachinist én dat doet hij nog steeds bij de werkgever waar hij in 1979 in dienst kwam. ‘Bij Hobelman Cultuurtechniek in Halle heb ik het zo naar mijn zin, dat ik nooit heb overwogen om een andere baas te zoeken’, is Johan duidelijk. Zijn werkgever is ook blij met hem. ‘Werknemers als Johan moet je tegenwoordig met een lampje zoeken’, aldus Hans Hobelman.

Het is Hans Hobelman die Johan aanmeldde als ‘machinist van de maand’. ‘Johan is echt een gouden kracht. Hij kan goed overweg met machines, weet precies hoe grond valt en is goed in de omgang met klanten. Zo iemand als Johan heeft iedereen er graag bij. Nu Johan bij ons zijn 40-jarig jubileum viert, vond ik het tijd om hem in het zonnetje te zetten. Daarom heb ik hem aangemeld voor deze rubriek’, vertelt Hans Hobelman.

Johan Reindsen en zijn Case CX210DJohan Reindsen voelt zich misschien wat ongemakkelijk door alle lof die hem wordt toegezwaaid, hij ervaart ook de waardering die eruit spreekt. ‘De dag dat ik daadwerkelijk 40 jaar in dienst was, was ‘s ochtends mijn hele kraan door collega’s versierd. Prachtig dat ze die moeite hadden gedaan. Ook was er voor mij nog een receptie met genodigden geregeld. Die dag werd ik thuis opgehaald, met mijn kraan op de dieplader’, geniet Johan nog na.

Hij omschrijft Hobelman als ‘een hele fijne werkgever’. ‘De lijnen binnen het bedrijf zijn kort, ik heb fijne collega’s en eigen inbreng wordt hier gewaardeerd. Ik zit bij Hobelman op mijn plek en in de afgelopen 40 jaar heb ik ook nooit de noodzaak gevoeld om over te stappen naar een andere werkgever.’

Johan Reindsen draait het liefst op een rupsgraafmachine

Als 24-jarige kwam Johan veertig jaar geleden in dienst bij Hobelman Cultuurtechniek. ‘Ik was monteur bij een landbouwmechanisatiebedrijf. Een vriend vertelde mij over de vacature van kraanmachinist bij Hobelman. Dat leek mij wel wat. Ook al had ik geen enkele ervaring op de kraan, toch kreeg ik de baan. In de avonduren en op mijn vrije zaterdagen ben ik vervolgens op een graafmachine gaan oefenen. Na drie weken was ik volgens mijn werkgever klaar voor het echte werk. Ik mocht in een kleiput in Arnhem klei graven voor een steenfabriek. Dat was op een Ford P47 mobiele graafmachine’, haalt Johan herinneringen op.

Niet veel later maakte Johan de overstap naar een rupsgraafmachine, een Ford H47. ‘Werken met een rupsgraafmachine heeft duidelijk mijn voorkeur’, zegt Johan. ‘Een paar weken geleden ben ik nog weer eens op een mobiele graafmachine gestapt, maar dat gehobbel over de weg vind ik eigenlijk maar niks.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Derde nieuwe Case bij Hobelman

Na een aantal gebruikte rupsgraafmachines, waaronder een Dresser en een aantal Hitachi’s, kreeg Johan in 1998 voor het eerst een spiksplinternieuwe machine tot zijn beschikking. Deze Komatsu PC210 werd in 2002 opgevolgd door de eerste Case CX210 in het materieelpark. ‘De baas vond dat een mooie machine en besloot er één te kopen. Sinds die tijd heb ik enkel nog met Case gewerkt. Deze Case CX210D, eind 2018 geleverd, is mijn derde nieuwe Case bij Hobelman.’

De Case rupsgraafmachine bevalt Johan heel goed. ‘Het is een betrouwbare machine. In al die jaren dat ik nu op een Case zit, heb ik slechts één keer een monteur nodig gehad bij de kraan. Het is gewoon een fijne machine, soepel in de bediening en fijn om mee af te werken’, demonstreert Johan op een klus in Mariënvelde.

Tekst gaat verder onder de foto.

Johan Reindsen en zijn Case CX210D

Johan moet hier in het buitengebied nieuw zand aanbrengen in een kikkerpoel. Het water is namelijk te diep voor de boomkikker. ‘Allereerst hebben we de poel leeggepompt. Daarna kon de modder eruit. De modder hebben we vervolgens vermengd met zand en afgevoerd. Nu gaat er weer zo’n 400 à 500 kuub schoon zand in. De poel had een diepte tot 3,5 meter, dat moet worden opgehoogd tot 1,80 à 2 meter onder maaiveld’, vertelt Johan enthousiast.

‘Ja, ik vind het heerlijk om zo in de natuur bezig te zijn. Dit zijn de klusjes die ik het liefste doe. Ik hoop nog één of twee jaartjes in goede gezondheid dit werk te kunnen doen. Daarna gaan mijn vrouw en ik samen genieten van ons pensioen.’

Bekijk hier een video waarin Johan Reindsen vertelt over zijn ervaringen als machinist in de afgelopen veertig jaar.

 

Reageer op dit artikel