artikel

Machinist van de maand augustus: Nick Mons en zijn Volvo EWR150E

Machinist van de maand

Machinist van de maand augustus: Nick Mons en zijn Volvo EWR150E

Hitachi maakt in de ogen van machinist Nick Mons (30) de mooiste mobiele graafmachines. Nu hij sinds een aantal maanden draait op een Volvo EWR150E moet Nick toegeven ‘dat dit ook een hele mooie kraan is’.

Nick is door zijn werkgever, Casper van Andel, voorgedragen voor ‘Machinist van de Maand’. ‘Nick is een voorbeeldjongen. Hij is zuinig op zijn machine, is enthousiast en een prettige collega om mee te werken’, motiveert Casper van Andel de aanmelding van Nick Mons. Nick is sinds 1,5 jaar werkzaam bij de Van Andel Groep, een jong bedrijf actief in het groen, grondwerk, infrastructuur, civieltechnisch- en sloopwerk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist Nick Mons met een Volvo EWR150E 

Leren voor machinist in de avonduren

‘Vanaf mijn 18e werk ik als machinist’, vertelt Nick. ‘Op mijn vijftiende kwam ik van school en begon ik als vloerenlegger. Bij een loonbedrijf in de buurt van Beverwijk kwam ik op een gegeven moment in aanraking met machines. Dat vond ik zo leuk, dat ik op mijn zeventiende ben begonnen met een avondopleiding om machinist te worden. Dat betekende één keer in de week ‘s avonds theorielessen volgen op een school in Heerhugowaard en in de weekenden naar het SOMA in Harderwijk voor praktijklessen. Na twee jaar had ik mijn machinistendiploma.’ 

Nick heeft nog geen dag spijt gehad van zijn carrièreswitch. ‘Als machinist heb ik een prachtige baan, al is de werkdruk in de afgelopen jaren wel veel groter geworden. Het werk moet in zo min mogelijk uren gemaakt worden. Dat het allemaal harder en zakelijker wordt, daar heb ik wel eens moeite mee.’ 

 

‘Hoe drukker, hoe mooier’

Werken met de mobiele graafmachine heeft duidelijk zijn voorkeur. ‘Op een rupskraan heb ik ook wel gedraaid, maar dan mis ik de hectiek van het werken met een mobiele kraan. De rupsgraafmachine betekent voor mij eentonig werk. Met de mobiele op pad is veel afwisselender. De hele dag moet je allerlei klusjes doen.  Ik ben het liefst de hele dag aan de gang. Hoe drukker, hoe mooier.’

Tekst gaat verder onder de foto. 

Machinist Nick Mons met een Volvo EWR150ENick heeft het goed naar zijn zin bij de Van Andel Groep in Cruquius. ‘Het is een hele fijne werkgever’, vindt hij. ‘Bij de keuze voor een nieuwe machine heb ik veel inspraak gehad. Ik ben een echte fan van Hitachi, maar aangezien het machinepark van Van Andel hoofdzakelijk bestaat uit Volvo’s wilde ik ook wel eens een Volvo proberen. Een demo met de Volvo EWR150Rovertuigde mij. Dit is een hele sterke binnendraaier.’ 

Ook al is zijn liefde voor Hitachi nog zeker niet bekoeld, Nick is zeer enthousiast over zijn nieuwe Volvo.  ‘Casper van Andel heeft mij de extra’s bij deze machine laten uitkiezen. De machine is heel rijk uitgerust, met onder andere extra brede banden, LED-verlichting, overdruk, bediening op de joysticks en automatische graafrem. Bij de machine is een Steelwrist draaikantelstuk geleverd, inclusief gripper. Binnenkort wordt ook het Leica 3D-gps systeem geïnstalleerd. Ik heb nog geen ervaring met werken met gps, maar ik vind het hartstikke leuk om zo’n uitdaging aan te gaan. Ik ben leergierig en wil zo’n systeem dan volledig onder de knie krijgen.’ 

 Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist Nick Mons met een Volvo EWR150E

Beco kipper achter de Volvo EWR150E

Van Andel kocht bij de Volvo EWR150E een Beco kipper. Net als de mobiele graafmachine is de kipper volledig uitgevoerd in de bedrijfskleuren van Van Andel. ‘De kipper gebruik ik om mijn bakken naar een klus te vervoeren. Eenmaal op locatie kan ik de kipper gebruiken om zand en stenen heen en weer te rijden.’ 

En inderdaad, Nick is zoals zijn werkgever zegt, zuinig op zijn machine. ‘Ja, ik ben een poetser. Ik wil dat mijn machine er keurig uitziet. Als machinist breng je immers meer tijd door in je cabine, dan thuis op de bank. Dan wil je de boel ook netjes voor elkaar hebben.’ 

 

Reageer op dit artikel