artikel

Machinist van de maand juni: Gert-Jan de Labije en zijn Hitachi ZX135US

Machinist van de maand

Machinist van de maand juni: Gert-Jan de Labije en zijn Hitachi ZX135US

Als 16-jarige jongen draaide Gert-Jan de Labije zijn eerste uurtjes op een rupsgraafmachine. Gedurende zijn loopbaan als machinist maakte hij ooit de overstap naar een graafmachine op banden. Inmiddels werkt Gert-Jan alweer heel wat jaren op een rupsmachine, waarvan het laatste jaar op een Hitachi ZX135US, en één ding weet hij heel zeker: ‘Op een mobiele kraan wil ik nooit meer.’

Drie jaar geleden kwam Gert-Jan de Labije (43) in dienst bij Blokland in Ter Aar. ‘Ik ben bij Blokland begonnen op een Etec 814-2. Mijn huidige machine, een Hitachi ZX135US binnendraaier, is vorig jaar geleverd. Een hele fijne rupsgraafmachine’, is Gert-Jan van mening.

‘Op mijn verzoek is gekozen voor een binnendraaier. Ik merkte in mijn dagelijkse werkzaamheden regelmatig dat de kont van mijn machine mij in de weg zat. Zo’n binnendraaier maakt het werken eenvoudiger en veiliger. Deze Hitachi is ook een hele sterke machine. Vorige week moest ik 4.500 kilogram asfalt oppakken, maar dat deed ie met twee vingers in de neus.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de maand juni: Gert-Jan de Labije en zijn Hitachi ZX135US

Eerste uurtjes op een Jumbo rupskraan

Gert-Jan leerde het vak van machinist van zijn vader. ‘Mijn pa was machinist op een 12-tons Jumbo rupskraan, een merk dat allang niet meer bestaat. Als 16-jarige jongen heb ik mijn eerste uurtjes op die machine gedraaid. Na een paar weken mocht ik op pad met een Kubota KH71 mini.’

Of het nu gaat om slopen, een talud maken of sleuven graven, Gert-Jan doet het allemaal met evenveel plezier. ‘Ik heb geen duidelijke favoriet als het gaat om het soort werkzaamheden. Wel ben ik inmiddels een echte Hitachi-fan. De machine luistert goed en is zoals gezegd in mijn optiek erg sterk. In vergelijking met het Jumbo-kraantje waarop ik mijn eerste uurtjes maakte, is er wat betreft comfort voor de machinist heel wat verbeterd’, lacht Gert-Jan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Machinist van de maand juni: Gert-Jan de Labije en zijn Hitachi ZX135US

De machinist in hart en nieren heeft wel een duidelijke voorkeur voor werken met een  rupsgraafmachine. ‘Ik heb ook nog eens een aantal jaren op een mobiele graafmachine gewerkt, een Furukawa. Maar op een mobiele kraan wil ik nooit meer. Dat gestuiter en dan de hele dag overal klusjes doen, niets voor mij. Laat mij maar lekker naar een werk toe gaan en daar dan een tijdje draaien. Zoals hier op de Maasvlakte, waar ik nu 7,5 kilometer sleuf dicht moet gooien.’

Hitachi ZX135US met 3D-gps

Bij Blokland zit Gert-Jan de Labije helemaal op zijn plek. ‘Het is een prima werkgever en ik heb hier fijne collega’s die altijd bereid zijn een ander te helpen. Zo heb ik veel gehad aan mijn collega’s die al ervaring hadden met 3D-gps. Mijn Hitachi is hiermee ook uitgerust, maar voor mij was het werken met deze techniek nieuw. Collega’s hebben mij heel goed geholpen bij het onder de knie krijgen ervan.’

Foto's

Reageer op dit artikel