nieuws

Van Vliet Groep schakelt over op elektrisch met Sennebogen

Geen categorie

Als eerste vestiging van de Shanks Groep koos Van Vliet uit Nieuwegein voor een elektrische overslagkraan: de Sennebogen 825AE – D serie. Deze elektromachine is uit de standaard modulaire bouwdelen van Sennebogen samengesteld zodat het, ondanks de klant-specifieke samenstelling, toch een ‘standaard’ machine blijft. De Sennebogen heeft een elektromotor van 110kW (400V / 50Hz) en is uitgerust met een K13 giek-configuratie.

Van Vliet Groep schakelt over op elektrisch met Sennebogen

Voor Van Vliet, actief in recycling, was het al jaren een wens om over te stappen op een elektrisch aangedreven overslagmachine. Operationeel manager Johan Peter Post: “Als milieudienstverlener spreekt de milieuvriendelijkheid van een elektrische overslagkraan ons natuurlijk aan. De operationele kosten zijn ook veel lager dan bij een dieselmachine, wat resulteert in veel minder energiegebruik per ton productie.”

Langere levensduur
Ook belangrijk voor Van Vliet: de langere levensduur van de elektromotor ten opzichte van de oliestoker. “Een ander groot voordeel van de elektrisch aangedreven machine is dat deze veel minder warmte ontwikkeld en er daardoor geen pieken ontstaan in het koelsysteem van de machine. Allemaal punten die meewogen om een elektrische Sennebogen 825 AE – D aan te schaffen, en een volgende Sennebogen staat alweer klaar om afgeleverd te worden”, zegt Post.

De 825AE is geplaatst op een 4-punts stalen onderstel met een pylon en een bordes op de bovenwagen. Post: “Zo is er een veilige en stabiele situatie gewaarborgd rondom de machine. De extra bordessen verhogen de veiligheid nog meer, net als de Sennebogen Max-Cab in industrie-uitvoering: die is standaard uitgevoerd met pantserglas, nu hebben de machinisten geen last meer van hinderlijke schitteringen of stof op de voorruit.”

Minder bewegingen
De cabine is in hoogte traploos verstelbaar tot 2.70 meter vanaf de onderste positie. De zichthoogte is, in combinatie met de pylon van één meter tussen de boven- en onderwagen, 4.2 meter. Post: “Onze machinisten zijn lovend over de nieuwe aanwinst. Ze kunnen met de proportionele bediening in de joysticks alle functies makkelijk uitvoeren. De 825AE wordt overwegend gebruikt om dagelijks, achttien uur per dag, de shredder met hout te vullen. De machine heeft een rechte hoofdgiek van 7,5 meter en een grijpersteel van 5,8 meter, wat een horizontaal bereik geeft van ruim 14 meter. Meer reikwijdte betekent minder bewegingen en dat scheelt tijd en geld.”

Reageer op dit artikel