nieuws

Zeebenen gevraagd op de Ljungby Maskin L15 wiellader (met video)

Geen categorie

U herinnert zich de hydropneumatische vering van Citroën nog wel; heel comfortabel schoof je over drempels en oneffenheden in de weg. Ljungby Maskin presenteert dit ultieme comfort nu ook, met een op hydrauliek en gas geveerde cabine. Als machinist zoef je voortaan heerlijk ontspannen over het bouwterrein. Al zijn een paar stevige zeebenen in het begin geen overbodige luxe.

Zeebenen gevraagd op de Ljungby Maskin L15 wiellader (met video)

Het is een vreemd gezicht als de Ljungby Maskin L15 van Karl Tax voorbij komt gereden. Terwijl de grote wiellader stuntelig over de oneffenheden op het terrein hobbelt, beweegt de cabine apart van de rest van de machine mee. Hij lijkt een eigen willetje te hebben, een beetje nonchalant te zweven. Van achteren gezien lijkt het nog vreemder. Als Karl een berg compost inrijdt, deint de cabine nog meer dan de machine zelf van links naar rechts. De machinist moet ogenschijnlijk het gevoel hebben dat hij zich op de woelige baren bevindt…

Hernia
Na de introductie afgelopen zomer in Zweden, is Karl Tax in Achtmaal – actief in de groenrecycling en het grondverzet – de eerste in ons land die beschikt over een Ljungby Maskin met cabine die comfortabel wordt geveerd. Sinds een maand rijdt Karl ermee rond. ‘Na bijna 20.000 uur met een Ljungby L12 te hebben gewerkt, was het tijd voor vervanging. Omdat het merk mij perfect bevalt, besloot ik weer voor een Ljungby te gaan. Ik koos voor de zwaardere L15, waarna importeur Ljungby Maskin Nederland mij aanbood om deze L15 met optionele geveerde cabine eens te proberen. Dat sprak me wel aan, zeker omdat ik al jaren rugpatiënt ben; al twee keer aan een hernia geopereerd… Die harde klappen van een shovel voel ik ontzettend goed en doen gewoon zeer. Als ik een hele dag in de stoel heb gezeten, ben ik ’s avonds gesloopt.’

Bedenkelijk gezicht
Bij de eerste rijdende aanblik van de wiellader met geveerde cabine trok Karl net als menigeen een bedenkelijk gezicht. ‘Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden. De cabine bewoog flink ten opzichte van de machine. Ik had verwacht dat de cabine altijd horizontaal zou blijven tijdens het werk, maar dat is lang niet altijd het geval. Als de hobbels klein zijn strijkt hij ze glad, maar bij grotere obstakels beweegt de cabine flink. Ik vroeg me hardop af of dat wel zo comfortabel zou zijn.’

En?
Hoe bevalt de Ljungby Maskin L15 met geveerde cabine? Maakt hij waar wat hij belooft? BouwMachines zocht het uit en kroop bij Karl Tax in de cabine. Het resultaat, en het geheim achter de techniek van deze bijzondere wiellader, leest u in de nieuwste editie van BouwMachines. Nummer 11/12 verschijnt vandaag. Nog geen abonnee? Sluit dan snel een abonnement af en mis niets meer!

Reageer op dit artikel