nieuws

Primeur: Komatsu levert eerste hybrides af

Geen categorie

Komatsu heeft de eerste hybride graafmachines van het type HB215LC-1 verkocht en afgeleverd. De Nederlandse primeur gaat naar de Amsterdamse aannemingsmaatschappij Afezo.

Primeur: Komatsu levert eerste hybrides af

Afezo werkt inmiddels ruim twee weken met de in de rood-groene huiskleuren gespoten rupskraan. Een tweede hybride graafmachine is door Komatsu inmiddels ook al verkocht en wordt nog deze maand afgeleverd. Het gaat om een HB215LC-1 die gaat naar loon-, grondverzet en koppensnelbedrijf Vogelzang uit het Groningse Boerakker. De machines zijn in aanschaf circa 15 procent duurder dan de reguliere Komatsu PC210-8, maar leveren een brandstofbesparing van circa 25 procent, waardoor de meerprijs binnen twee jaar is terug verdiend, aldus Komatsu.

Importeur Bia heeft de hybride rupskraan nu bijna anderhalf jaar in het programma en is er nu in geslaagd om klanten te overtuigen van de meerwaarde van hybride. Wereldwijd verkocht Komatsu al ruim 2.000 machines van dit type, voornamelijk in Azië. In Nederland werden door verschillende fabrikanten al wel hybride machines verkocht, maar betrof het uitsluitend materieel in het mini-segment.

BouwMachines bracht een bezoek aan Afezo in Amsterdam en aanschouwde hoe de mannen met deze machine hun uren draaien. De hybride rupskraan zal vooral worden ingezet bij rioleringswerkzaamheden. Afezo heeft zich niet zo zeer laten overtuigen door de brandstofbesparing die deze machine oplevert, maar door de uitstraling die het bezit van deze ‘groene’ machine heeft op het imago van het bedrijf. Afezo verwacht meer werk binnen te kunnen halen nu het de HB215LC-1 in het machinepark heeft.

Lees in de maart-editie van BouwMachines die op 29 maart uitkomt meer over de aflevering van de HB215LC-1.

Reageer op dit artikel