nieuws

Oude bouwmachines op transporthistorie.nl

Geen categorie

Hij is al jaren populair, de website transporthistorie.nl. Zo’n miljoen hits per jaar worden er geregistreerd. Dit aantal stijgt steeds verder, mede door het groeiend aantal buitenlandse bezoekers. En door de sterk uitgebreide collectie.

Oude bouwmachines op transporthistorie.nl

Het was oud-directeur Henk van Wezel zelf die het complete foto en filmarchief van het voormalige kraan- en zwaartransportbedrijf Van Wezel in Hengelo overdroeg aan het gemeentearchief van de stad. Het ging daarbij om het originele materiaal: duizenden foto’s en uren film en videobanden.

Henk van Wezel fotografeerde de meeste klussen zelf. Zelfs de foto’s van een transport met paarden zitten er nog bij. En het transport van een reusachtige ketel van Hengelo naar Almelo, dat twee weken in beslag nam.

Het bedrijfsarchief geeft een goed beeld van de ontwikkeling die het kraan- en transportbedrijf Van Wezel sinds het midden van de vorige eeuw heeft doorgemaakt. Tal van bijzondere voertuigen zijn vereeuwigd, maar ook allerlei speciale momenten in het bedrijf. En natuurlijk tal van speciale transporten en hijsopdrachten die werden uitgevoerd door geheel Nederland.

Een deel van het omvangrijke foto-archief van Van Wezel is wel overgedragen aan de gemeente. Maar bij Wagenborg Nedlift, zoals het vroegere Van Wezel nu heet, wordt het verleden wel degelijk gekoesterd. Dat verzekert Bé van der Weide van Wagenborg in Groningen. Hij is hoofd van de administratie van het transportbedrijf en de drijvende kracht achter de website www.transporthistorie.nl.

Niet alleen oude foto’s van Van Wezel Hengelo zijn te vinden op deze website, maar ook aloude foto’s van de transportbedrijven Lommerts Delfzijl, v.d. Werf Meppel, De Groot Voorschoten, Kramer Schoonebeek, Klomp Wanneperveen en Nijhuis Zenderen kunnen er worden bekeken.

Reageer op dit artikel